VIDEO Šňupacia čokoláda je novým hitom v USA, sľubuje účinky ako droga

NETKY.SK • 11 Júl 2017, 07:59 • 2 min
VIDEO Šňupacia čokoláda je novým hitom v USA, sľubuje účinky ako droga

NEW YORK – Nový americký hit poukazuje na to, že sa dá čokoláda aplikovať hneď niekoľkými spôsobmi. Piť, jesť a najnovšie aj šnupať.

slovakia

left justify in out

Špeciálny kakaový prášok údajne navodzuje dobrú náladu a euforické stavy. O jeho možných vedľajších účinkoch sa doposiaľ veľa nevie, a tak sa začali ozývať hlasy, ktoré požadujú reguláciu predaja. Minimálne do času, kedy sa budú poznať presné vedľajšie účinky. Čokoládový prášok sa dá v nekontrolovateľnom množstve kúpiť voľne na internete.

 

Tento veľmi pozoruhodný výrobok sa šíri sociálnymi sieťami a prezentuje sa ako „surové šňupacie kakao“, ktoré navodzuje pocity ako pri užití drogy. Prášok je vyrobený z kakaových bôbov, ktoré obsahujú kofeín a používa sa taktiež pri výrobe klasickej tabličkovej čokolády. Okrem iného obsahuje gingkobilobu, tauriun a guaranu, teda látky, ktoré bežne obsahujú energetické nápoje.

 

Výrobca čokoládového prášku, firma Legal Lean, na svojich webových stránkach uvádza, že použitím prášku si navodíte pocity pohody, duševnej koncentrácie a eufórie. Jedno balenie Coco Loko, ktoré váži 3,5 gramu sa predáva za 19,99 USD. Zakladateľ firmy Nick Anderson uviedol, že účinky prášku s nekonzultoval s lekármi. Verí však, že je úplne bezpečný.

 

Podľa lekárov sa to nedá bez testov jednoznačne určiť. „Pokiaľ viem, neexistujú žiadne informácie ani žiadne štúdie, ktoré by dokazovali dopad na zdravie v prípade, že čokoládu aplikujeme nosom. Keď som o tom hovoril s rôznymi ľuďmi, nikto o tom nikdy nepočul,“ vyjadril sa pre Washington Post lekár Andrew Lanea.

 

Úrady sa na základe málo dostupných informácii rozhodli prášok preveriť. Senátor New Yorku Charles Schumer sa už obrátil na Úrad pre kontrolu potravín a liečiv, aby sa objasnilo kompletné zloženie kakaovej zmesi Coco Loko. „Nemyslím si, že by to prišlo normálne a v poriadku jedinému rodičovi, ktorého dieťa bude šňupať voľne dostupný povzbudzujúci produkt z internetu,“ oznámil senátor Schumer.

 

Lekár Lane však vyvracia akékoľvek obavy zo šňupacej čokolády, ktorá by mohla viezť k užívaniu skutočných drog. „Keď sa rozhodnete brať drogy, pravdepodobne nezačnete čokoládou,“ uviedol Lane s úsmevom na tvári.

 

No aj napriek pravdepodobne žiadnym vedľajším účinkom prášku je lekárska komunita dlhodobo znepokojená užívaním energetických nápojov, ktoré zvyšujú krvný tlak a spôsobujú nepravidelný tlkot srdca. Jediné na čo Lane upozorňuje, že aplikovaním prášku cez nosovú dierku sa môže účinok znásobiť.  

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies