Kvôli mrakom a dymu nad sibírskym mestom zmizlo Slnko

NETKY.SK • 14 August 2019, 19:38 • 2 min
Kvôli mrakom a dymu nad sibírskym mestom zmizlo Slnko

VERCHOJANSK - Obyvatelia sibírskeho mestečka Verchojansk tvrdia, že sa minulý piatok ráno prebudili do úplnej tmy, hoci Slnko tu touto dobou vychádza okolo štvrtej hodiny ráno. Tma vraj trvala niekoľko hodín, informoval o tom denník Siberian Times.

slovakia

left justify in out

"To je nejaká divná tradícia, že zakaždým v auguste alebo júli vstávate a panikárite, že zase nevyšlo slnko?" Pýtal sa jeden z obyvateľov Verchojansk minulý piatok ráno. Niečo podobné sa tu vraj stalo aj vlani v lete.

 

Fotografie, ktoré údajne pochádzajú z Verchojansk v čase piatkového "zatmenia", zverejnil denník Siberian Times.

 

Niektoré fotografie ukazujú úplnú tmu na iných je zrejmé, že v meste bola kvôli hmle a dymu veľmi zlá viditeľnosť.

Šero trvalo asi do ôsmej hodiny rannej na území približne o rozlohe Talianska.

 

Experti prisudzujú tmu súbehu dvoch udalostí. Tou prvou je hustá oblačnosť, tou druhou potom rozsiahle požiare v sibírskej tajge. Dym z nich už tak potemnelú oblohu ešte viac stmavil a výrazne zhoršil viditeľnosť.

 

FOTO + VIDEO: Lesné požiare v Rusku ovplyvňujú globálnu klímu: Okrem zničených lesov sa dusia ľudia dymom

 

"Mračná boli husté, ako len mohli byť. K tomu pridajte zrážky a dym z lesných požiarov," uviedol pre televízny kanál Yakutia-24 Jevgenij Tiškovec z meteorologickej stanice Fobos.

 

Stanica namerala v oblasti vysoké množstvo oxidu uhoľnatého - 7,19 miligramu na meter kubický (pričom povolené maximum je 5 miligramov na meter kubický).

 

Tiškovec však dodal, že sa stále jedná iba o odhad. Aby mohli experti uspokojivo odhaliť príčinu náhleho zatmenia, budú musieť situáciu v oblasti oveľa podrobnejšie analyzovať.

 

Požiar sa vymyká spod kontroly

 

Tohtoročný lesný požiar na Sibíri sa rozsahom vymyká. Horieť začalo v druhej polovici júla a napriek snahám hasičov a ďalších bezpečnostných zložiek sa územie zasiahnuté ohňom stále rozrastá.

 

Mesto Verchojansk leží vo východnej časti Sibíra na rieke Jana. Žije v ňom asi 1200 obyvateľov. Wikipédia uvádza, že ide o miesto s najväčším rozdielom teplôt počas roka na svete. V zime dosahujú až -55 stupňom Celzia, cez leto je tam cez 30 stupňov.

 

Jedinou nádejou zostávajú výdatné dažde, v ktoré experti dúfajú. Oheň podľa organizácie Greenpeace zasiahol už územie o rozlohe 4,5 milióna hektárov, ruské úrady hovoria o ploche 2,3 milióna hektárov.

 

Podobnú situáciu zažili obyvatelia v Jakutskej oblasti už minulý rok v júli. Vtedy sa údajne zotmelo okolo jedenástej hodiny dopoludnia a slnko opäť vyšlo až okolo druhej hodiny.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies