Najväčšia jadrová elektráreň v Európe je pod paľbou, Moskva a Kyjev sa obviňujú z jadrového terorizmu

NETKY.SK • 6 August 2022, 09:55 • 2 min
Najväčšia jadrová elektráreň v Európe je pod paľbou, Moskva a Kyjev sa obviňujú z jadrového terorizmu

KYJEV/MOSKVA - Záporožská atómová elektráreň je so šiestimi blokmi a celkovým inštalovaným výkonom 6 000 megawattov najväčšou jadrovou elektrárňou v Európe. Rusi ju obsadili ešte začiatkom marca.

slovakia

left justify in out

Ako sme vás informovali, šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi tento týždeň upozornil, že najväčšia atómová elektráreň na Ukrajine je „úplne bez kontroly." Zároveň vyzval Rusko a Ukrajinu, aby povolili odborníkom elektráreň prezrieť s cieľom stabilizovať situáciu a vyhnúť sa tak nukleárnej katastrofe.

 

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová počas minulého týždňa uviedla, že Ukrajinci ostreľovali Záporožskú jadrovú elektráreň z bezpilotného lietadla 18. a 20. júla. Chladiaci systém reaktora minuli „len o desiatky metrov." 

 

Prečítajte si aj: Kým Zelenskyj volá po prísnejších sankciách, jeho minister hospodárstva žiada o nové výnimky

 

img

 

Podľa ukrajinskej strany Rusi ostreľovali najväčšiu atómovú elektráreň v Európe v posledných troch dňoch. BBC uvádza, že sa toto tvrdenie nepodarilo overiť. Podľa Volodymyra Zelenského musí Rusko prevziať zodpovednosť za tento „akt teroru." 

 

Mohlo by vás zaujímať aj: Volodymyr Zelenskyj: Amnesty International svojimi klamstvami podporuje terorizmus

 

img

 

„Rusko musí prevziať zodpovednosť za samotný fakt, že vytvára hrozbu pre atómovú elektráreň. A to nie je len ďalší argument v prospech uznania Ruska ako štátneho sponzora terorizmu. Je to tiež argument v prospech uplatňovania prísnych sankcií voči celému ruskému jadrovému priemyslu – počnúc ruskou štátnou jadrovou spoločnosťou] Rosatomom, až po všetky súvisiace spoločnosti a jednotlivcov," vyhlásil ukrajinský prezident.

Ukrajinská vojenská tajná služba (HUR) ale pred dvomi týždňami potvrdila, že ukrajinská armáda zaútočila pomocou takzvaných samovražedných dronov na ruské jednotky okupujúce Záporožskú atómovú elektráreň pri meste Enerhodar. 

 

„Prostredníctvom dronov kamikadze bol vykonaný útok na stanové mestečko a nepriateľskú techniku," vyhlásila HUR. Ukrajinci tak vtedy priznali, že hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová mala pravdu, keď uviedla, že Ukrajinci ostreľovali Záporožskú jadrovú elektráreň z bezpilotného lietadla 18. a 20. júla
 

Z domova: Šeliga ostro o Sulíkovi aj Matovičovi, napriek tomu vyzýva na dohodu: Ide o záchranu našej krajiny!
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona