Ministerstvo hospodárstva pracuje na tom, aby sme nahradili ruské jadrové palivo americkým

NETKY.SK • 15 Júl 2022, 17:30 • 2 min
Ministerstvo hospodárstva pracuje na tom, aby sme nahradili ruské jadrové palivo americkým

MOCHOVCE - Dnes sa uskutočnilo prvé zasadnutie Vyšehradskej skupiny(V4) pod našou taktovkou.

slovakia

left justify in out

Predsedníctvo vo V4 prevzala SR 1. júla tohto roka. Hlavnými  témami  tohto zasadnutia boli jadrová energia, taxonómia a nové jadrové technológie. 

 

Prečítajte si aj: Zajatý Brit zomrel vo väzbe v Donecku. Rusi tvrdia: Británii bol jeho osud ľahostajný

 

Aktuálne najdiskutovanejšou témou súvisiacou s prevádzkou jadrových elektrární nielen na Slovensku je téma dodávok jadrového paliva. Jediným dodávateľom pre slovenské elektrárne je ruská spoločnosť, Slovensko však hľadá aj ďalšie možnosti. „Tieto diskusie už niekoľko mesiacov aktívne prebiehajú, možnosti dodávok sú na stole a do budúcnosti nám umožňujú nahradiť to, čo doteraz zabezpečovala ruská strana," povedal štátny tajomník ministerstva hospodárstva Galek. 

 

img


Dodávateľom paliva pre jadrové bloky VVER 440, ktoré okrem Slovenska fungujú aj v Českej republike, Maďarsku, vo Fínsku a na Ukrajine, je dcérska spoločnosť ruskej štátnej firmy Rosatom TVEL. Iné certifikované palivo pre reaktory typu VVER 440 vo svete zatiaľ neexistuje," potvrdil Galek. Palivo pre reaktory typu VVER 1000 je certifikované už aj u iných výrobcov, americká spoločnosť Westinghouse ho ponúka už niekoľko rokov.

 

Práve táto firma by podľa Galeka dokázala v relatívne krátkom čase nahradiť ruské dodávky paliva pre VVER 440. „Európska únia by dokázala zastrešiť certifikáciu pre všetky krajiny, ktorých sa to týka, pretože ide o zdĺhavý a finančne náročný proces," skonštatoval štátny tajomník. 

 

Mohlo by vás zaujímať: Vyjadrenie prezidentky Zuzany Čaputovej k posledným vyhláseniam bývalého premiéra Igora Matoviča



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies