VIDEO Slané pochúťky z lístkového cesta: Rýchlo hotové a chutia skvele

NETKY.SK • 27 Marec 2017, 9:0 • 2 min
VIDEO Slané pochúťky z lístkového cesta: Rýchlo hotové a chutia skvele

BRATISLAVA - Chcete v kuchyni vymyslieť niečo nové, dobré a pritom rýchle? Čo tak vyskúšať dobroty z lístkového cesta, ktoré sú nielen chutné, ale aj hotové za pár minút. Stačí málo a chutná večera je raz – dva na stole.

slovakia

left justify in out

Paradajkové koláčiky

 

Suroviny:

lístkové cesto, 3 paradajky, 1 vajce, 1 strúčik cesnaku, niekoľko lístkov bazalky, soľ a čierne korenie, olej

 

Postup: 

Lístkové cesto si rozvaľkáme a nakrájame na štvorce alebo iné tvary. Tie preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Každý kúsok potrieme rozšľahaným vajíčkom. Paradajky nakrájame na plátky a na každý kúsok cesta položíme jeden. Posypeme čiernym korením a troškou soli. Pečieme pri teplote 180°C približne 15 minút. Lístky bazalky nakrájame nadrobno a pridáme k nim pretlačený cesnak a trošku oleju. Touto zmesou potrieme upečené koláčiky.

 

img

 

 

Najlepšie domáce hot-dogy

 

Suroviny:

500 g lístkového cesta, 500 g tenkých párkov, 50 g syra, 1 vajce

 

Postup:

Cesto vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika s hrúbkou 4-5 mm. Cesto narežeme na prúžky hrubé 1,5 – 2 cm. Z párkov odstránime obal, stred narežeme a do vzniknutého otvoru vtlačíme nastrúhaný syr. Párky špirálovito obalíme pásikmi cesta. Plech vystelieme papierom na pečenie a uložíme naň obalené párky. Povrch potrieme rozšľahaným vajíčkom, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 15-20 minút pri teplote 200 stupňov. Môžeme podávať teplé ale aj studené. 

 

img

 

 

Pizza tyčinky z lístkového cesta

 

Suroviny:
500g lístkové cesto, 100g tvrdý syr /aidam, gouda/, 100g šunka, kečup, pizza korenie, 1 rozšľahané vajíčko 
 

Postup:
Lístkové cesto si rozdelíme na polovicu a každú polku rozvaľkajte na tenko do obdĺžnika. Hornú /alebo kľudne dolnú - to je fuk:) / časť rozvaľkaného cesta potrite kečupom, posypte polovicou nadrobno
nakrájanej šunky. Na to nastrúhajte polovicu syra a posypte pizza korením. Voľnú polovicu cesta preložte na tú posypanú, prejdite valčekom, nech sa cesto pritlačí k sebe, potrite rozšľahaným vajcom a radielkom nakrájajte tyčinky.  Tyčinky zakrúťte do špirály, uložte na plech vyložený papierom na pečenie a dajte piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov. Pečte caa 10 min. Postup zopakujte i s druhou polovicou cesta. 

 

img

 

 

Grécky špenátový koláč

 

Suroviny:

lístkové cesto, 500 g mrazeného špenátu, 1 cibuľa, balenie syru Feta alebo balkánskeho syru, 1 vajce, 1 dl sladkej smotany, 4 strúčiky cesnaku, bazalka, soľ, mleté biele korenie, olivový olej

 

Postup:

Cibuľu pokrájame nadrobno a opražíme na olivovom oleji. Pridáme špenát, cesnak, soľ, štipku bazalky a korenie. Keď sa špenát rozmrazí a masa sa pekne spojí, všetko vyberieme z panvice. Po vychladnutí do zmesi zamiešame vajce, na drobno rozmrvený syr a smotanu. Lístkové cesto vyvaľkáme a rozdelíme na dve časti. Okrúhlu formu vytrieme olejom, prikryjeme jedným cestom, plnkou a napokon aj druhou časťou cesta. Dobre popritláčame a naznačíme rezy, aby sa vytvorilo 8 trojuholníkov. Potrieme vajíčkom a pečieme vo vyhriatej rúre.

 

img

 

 

Kuracie mäso v lístkovom ceste

 

Suroviny:
1 ks lístkové cesto, 300 g kuracie prsia, 1 ks šampiňóny, 1 ks plechovka kukurica, grilovacie korenie, olivový olej, kari korenie, 4 ks syrokrém, 1 ks vajce, sezamové semienka

 

Postup: 

Kuracie prsia umyjeme usušíme a nakrájame na malé kocečky pomiešame s grilovacím korením a kari korením. Rozpálime olej a opečieme mäso, pridáme hríbiky, kukuricu a troska podusíme. Lístkové cesto rozdelíme na 4 časti , rozvaľkáme a natrieme zo syrom, dáme nato mäsovú zmes a urobíme závin, potrieme s vajíčkom a posypeme sezamovým semienkom a dáme do trúby upiecť.

 

img

 

 

Prajeme dobrú chuť.

 

Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona