VIDEO: Peklo na Srí Lanke! Demonštranti vypálili politikom domy a zaútočili na expremiéra

NETKY.SK • 10 Máj 2022, 09:43 • 2 min
VIDEO: Peklo na Srí Lanke! Demonštranti vypálili politikom domy a zaútočili na expremiéra

KOLOMBO - Srílanská armáda v utorok evakuovala odstúpivšieho premiéra Mahéndru Rádžapakšeho a jeho rodinu z jeho oficiálnej rezidencie v hlavnom meste Kolombo. K ich prevozu na neznáme miesto došlo po tom, ako tisíce demonštrantov prerazili jednu z brán areálu rezidencie známej pod názvom Temple Trees.

slovakia

left justify in out

Ako informovala agentúra AFP, demonštranti sa následne pokúsili vtrhnúť i do dvojposchodovej hlavnej budovy, kde sa ukrýval premiérov brat, prezident Gotábaja Rádžapakše s rodinou. Do komplexu hodili najmenej desať zápalných bômb,“ uviedol pre AFP nemenovaný vládny úradník. Polícia proti davu zasiahla slzotvorným plynom a varovnou streľbou do vzduchu.

 

 

Demonštranti okrem toho do tla vypálili viac ako 70 domov a úradov bývalých ministrov a zákonodarcov vládnucej strany a poškodili alebo podpálili viac ako 150 áut. Premiér Rádžapakše odstúpil v pondelok v dôsledku stretov medzi prívržencami vládnucej strany Srílanský ľudovú front (SLPP) a demonštrantmi, ktorí žiadali demisiu bratov Rádžapakšeovcov zastávajúcich funkcie prezidenta a premiéra.

 

Prečítajte si tiež: VIDEO: Vzbura vo väzení si vyžiadala 43 mŕtvych! Vyše 100 väzňov je na úteku

 

Útoky na protivládnych demonštrantov vyvolali rozsiahle pobúrenie a odvetu v podobe násilností, ktorých terčom boli politici vládnucej SLPP a ich podporovatelia, ako aj ich domy, obchodné prevádzky či autá.

 

 

Polícia uviedla, že od pondelka eviduje šesť obetí nepokojov, medzi nimi je aj jeden poslanec. Viac ako 200 ľudí hospitalizovali. 

 

Išlo o najhoršie násilnosti od 19. apríla, keď polícia zastrelila jedného protestujúceho a zranila ďalších 19 ľudí, ktorí blokovali železničnú trať a diaľnicu medzi Kolombom a mestom Kandi.

V súvislosti s najnovším vývojom situácie ministerstvo obrany vyhlásilo v celej krajine zákaz vychádzania a žiada ľudí, aby svoje príbytky opúšťali len v nevyhnutných prípadoch. Od minulého piatku v krajine platí núdzový stav, ktorý armáde dáva rozsiahle právomoci, čo sa týka zatýkania demonštrantov.

 

img

 

Očakáva sa, že poslanci srílanského parlamentu sa v utorok zídu, aby vymenovali nového premiéra a vládu, informovala AFP.

 

Srí Lanku postihla hlboká hospodárska kríza po tom, čo jej pandémia koronavírusu obmedzila príjmy z cestovného ruchu. Ide o najväčšiu hospodársku krízu, aká tento štát postihla od roku 1948. Srí Lanku sužuje bezprecedentný nedostatok potravín a pohonných hmôt, rekordná inflácia a ochromujúce výpadky elektriny.

 

Možno vás zaujme: Prezidentské voľby na Filipínach vyhral syn bývalého diktátora. Analytici varujú!




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies