V Česku kvôli silnému vetru nemajú elektrinu, v Nemecku zahynul človek

NETKY.SK • 11 Marec 2019, 06:16 • 2 min
V Česku kvôli silnému vetru nemajú elektrinu, v Nemecku zahynul človek

PRAHA - Po celej Českej republike zasahovali v nedeľu kvôli silnému vetru hasiči, živel napáchal mnohé škody.

slovakia

left justify in out

Český rozhlas Radiožurnál informoval, že bez elektriny je viac ako 130.000 domácností. Energetické spoločnosti vyhlásili kalamitný stav na takmer celom území Českej republiky s výnimkou Prahy, južnej a juhovýchodnej Moravy.

 

Hasiči uskutočnili desiatky výjazdov - najčastejšie ide o stromy, ktoré popadali cez cestné komunikácie a spôsobujú komplikácie v doprave. Ľudia majú navyše problémy s elektrinou, vietor poškodil vedenie na mnohých miestach v krajine, približuje spravodajský server tn.nova.cz.

 

 

Počasie narušilo aj železničnú dopravu. České železnice na svojej webovej stránke hlásili na pondelok viacero zrušených vlakových spojov napríklad na trati Praha - České Budějovice.

 

Nová výstraha pred silným vetrom platí pre celé územie ČR až do pondelkového dopoludnia. Meteorológovia tiež vydali varovanie pred povodňami, ktoré hrozia na juhu Čiech.

 

img

 

Podobné vážne problémy spôsobil vietor aj v Nemecku. Polícia navyše uviedla, že v meste Bestwig ležiacom približne 100 kilometrov severovýchodne od Kolína nad Rýnom zahynul 47-ročný vodič, na ktorého auto spadol strom.

 

Železničná spoločnosť Deutsche Bahn (DB) uviedla, že v západnej spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko prerušila pre popadané stromy premávku diaľkových vlakov a niektorých regionálnych spojov. Na najrušnejšom nemeckom letisku vo Frankfurte nad Mohanom niektoré lety zrušili a dve lietadlá smerujúce na letisko Kolín/Bonn pre silný vietor odklonili na iné letiská.

 

Zatiaľ čo v dôsledku silnej víchrice zostali zatvorené zoologické záhrady v mestách Dortmund, Wuppertal a Hamm, v Duisburgu zas sfúklo veľký nákladný žeriav, ktorý sčasti pristál na rieke Rýn.

 

Nemecký meteorologický úrad vydal varovanie pre rozsiahle časti západného a stredného Nemecka, kde silný vietor môže dosiahnuť v nárazoch rýchlosť až 120 kilometrov za hodinu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies