Smer-SD bude riešiť núdzový stav na Ústavnom súde

NETKY.SK • 19 Marec 2021, 15:26 • 2 min
Smer-SD bude riešiť núdzový stav na Ústavnom súde

SLOVENSKO - Robert Fico oznámil, že strana Smer-SD podá podnet na Ústavnom súde. Urobia tak pre predĺženie núdzového stavu.

slovakia

left justify in out

Smer-SD zverejnili na sociálnej sieti záznam z tlačovej besedy, kde objasnili svoj návrh. Týka sa núdzového stavu, ktorého predĺženie je podľa Fica protiústavné.

 

 

Členovia strany Smer-SD chcú spomínaný návrh vypracovať cez víkend. Na základe tohto návrhu by mal súd posúdiť ústavnosť predĺženia núdzového stavu.

 

img

 

Fico si myslí, že existuje šanca, aby Ústavný súd skonštatoval, že tento spôsob predlžovania nezodpovedá zákonným podmienkam. Vláda návrh schválila bez predchádzajúceho odôvodnenia, a uznesenie o predĺžení schválili až dodatočne, podotkol Fico.

 

Prečítajte si tiež: Fico obvinil vládu z nevzdelanosti a neprofesionality, a novinárov nazval užitočnými idiotmi

 

„S vysokou pravdepodobnosťou to prebehlo tak, že niekto tam dobehol a povedal, že ideme predĺžiť núdzový stav. Tak to predĺžili a potom niekto po hlasovaní spísal uznesenie, ktoré bolo zverejnené“ povedal Fico.

 

Tento postup predlžovania núdzového stavu, podľa neho obmedzuje základné ľudské práva a považuje ho za neústavný a neakceptovateľný.

 

Podľa Fica vyplýva z ústavného zákona o bezpečnosti štátu, že návrh na predĺženie núdzového stavu musí mať jasne uvedené dôvody. Musí tiež obsahovať mieru nevyhnutnosti obmedzujúcich opatrení, a taktiež aj analýzu toho, prečo sa navrhuje, a aké sú skúsenosti z predchádzajúceho predĺženia núdzového stavu.

 

„Nič také vláda neurobila. Je to odraz hlbokej morálnej, právnej, ústavnej a politickej krízy, v ktorej sa táto vládna koalícia nachádza,“ vysvetlil Fico.

 

Súvisiaci článok: Núdzový stav pokračuje, vláda ho predĺžila o 40 dní

 

Núdzový stav na Slovensku predĺži od soboty o 40 dní. Rozhodla o tom vláda 17. 3. na rokovaní. Robert Fico na tlačovej besede zdôraznil aj fakt, že je 19. 3. a občania Slovenska stále nevedia podrobnosti o núdzovom stave, ktorý sa má začať už od zajtra.

 

„Takto nemôže fungovať štát," povedal Fico, a súčasne vyzval vedenie krajiny, aby komunikovalo.  Podľa neho je jediným riešením demokracia založená na širokom sociálnom dialógu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies