AKTUALIZÁCIA: Milan Lučanský sa pokúsil o samovraždu, jeho stav je kritický

NETKY.SK • 29 December 2020, 18:06 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Milan Lučanský sa pokúsil o samovraždu, jeho stav je kritický

PREŠOV - Bývalý policajný prezident Milan Lučanský sa mal vo svojej cele pokúsiť o samovraždu. Už pred pár týždňami utrpel vo väzení záhadné zranenie.

slovakia

left justify in out

Aktualizované 20:56

 

 

„Musíme oznámiť veľmi nepríjemnú správu, že dnes podvečer prišlo v Ústave na výkon väzby a Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Prešove k mimoriadnej udalosti, pri ktorej sa väzobne stíhaný M. Lučanský pokúsil o samovraždu," informoval hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla. 

 

Ako dodal, jeho stav je kritický. Stalo sa tak aj napriek tomu, že bol exprezident neustále monitorovaný a pod dohľadom. Na miesto incidentu sa už presúva generálny prokurátor Maroš Žilinka, ktorý v priebehu dnešného dňa vylúčil cudzie zavinenie týkajúce sa jeho zranení

 

Prečítajte si tiež: Sú známe výsledky kontroly MS SR vo veci zranenia Milana Lučanského

 

Lučanského museli previezť 10. decembra do nemocnice v Ružomberku, pretože si za záhadných okolností zranil oko. Ako mal neskôr vysvetliť, mal cvičiť, pričom sa pošmykol a udrel o kovovú tyč postele. Po prevoze do nemocnice podstúpil operáciu. 

 

Už pred vyše dvomi týždňami sa začali šíriť informácie o tom, že policajný exprezident sa pokúsil o samovraždu, alebo mu chcel niekto ublížiť. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková však tieto informácie odmietla, že by Lučanského niekto napadol, ako aj správy o jeho veľmi vážnych zraneniach. 

 

„Zo záznamu, ktorý som si mohla prečítať vyplýva, že pri priebežnej kontrole pracovník zistil, že sa jedná o poranenie. Môžeme pracovať len s tým, čo hovorí pán Lučanský. Nikto pri tom neobol a on hovorí, že sa malo jednať o nešikovný pád," uviedla Kolíková. 

 

Milan Lučanský je stíhaný v kauze Judáš. 

 

Na situáciu už reaguje aj opozičná strana Smer-SD"Smrť generála Milana Lučanského je zavŕšením tragickej etapy slovenských dejín, kde prezumpcia neviny bola považovaná za prežitok a väzobné stíhanie rozšíreným a vládou legitimizovaným  nástrojom mučenia. K tomuto prípadu sa osobne vyjadrí aj predseda strany Robert Fico. Už v tomto okamihu je ale strana SMER - SD presvedčená, že za túto tragédiu nesie plnú zodpovednosť I. Matovič, ktorý spolu s politicky angažovanými dozorovými prokurátormi organizuje zneužívanie trestného práva na boj s opozíciou," odkazuje premiérovi strana Smer.


K politickým kolegom sa pridáva aj strana HLAS-SD  "Strana HLAS - sociálna demokracia je šokovaná prípadom Milana Lučanského a pevne verí, že sa jeho život podarí zachrániť. Generál Lučanský odviedol počas svojho profesionálneho života množstvo kvalitnej práce, ktorú zavŕšil na poste prezidenta Policajného zboru. Pod jeho vedením dosiahla polícia množstvo úspechov, vrátane odhalenia a zdržania vrahov novinára a jeho priateľky.

Tragický krok generála Lúčanského vnímame ako jeden z dôsledkov atmosféry na Slovensku, kde sa preteky v zatýkaní stali predmetom politického boja. Prezumpcia neviny sa úplne stratila, obvinené osoby sú automaticky označované na zločincov a väzba sa namiesto preventívneho stala trestným opatrením. V takejto atmosfére porušovania práva oveľa ťažšie nesú svoj údel obvinení, ktorí sú presvedčení o svojej nevine."

Politický analytik Edurad Chmelár sa na svojej sociálnej vyjadril "Toto sa nemalo stať. V ten istý deň, ako generálny prokurátor Maroš Žilinka na tlačovej konferencii potvrdil, že policajného exprezidenta vo väzbe nezranila iná osoba, ani sa nepokúsil o samovraždu, sa Milan Lučanský naozaj obesil. Šok a hrôzu vystriedajú dôležité otázky, ale čo je horšie - roztrhne sa vrece s konšpiráciami, ktoré sa nebudú dať zastaviť, pretože teraz je už možné všetko. Nechcem bez dostatočných informácií špekulovať, čo sa stalo - to za mňa vďačne urobí parlamentná opozícia, hyeny už zacítili mŕtvolu...."

 

img

 

K aktuálnemu dianiu  sa už vyjadril aj predseda parlamentu a líder Sme rodina Boris Kollár, ktorý Lučanského v minulosti viackrát podporil. "V tejto chvíli vyjadrujem podporu rodine p. Lučanského a verím, že sa ho podarí zachrániť," dodal šéf parlamentu.

 

Podľa dostupných informácií mal byť Lučanský nájdený v cele po tom, ako sa nedostavil na štandardný výdaj stravy. Hoci bola najskôr nahlásená smrť osoby, neskôr sa ho podarilo oživiť a previesť na ARO do Fakultnej nemocnice v Prešove.

 

Lučanský mal mať slučku priviazanú o vrchný rám postele. Podľa informácií sa mal obesiť na slučke vytvorenej z teplákovej bundy. 

 

O zlyhaní Zboru väzenskej a justinčej stráže (ZVJS) je predvedčený aj Michal Šimečka (Progresívne Slovensko/RE) „Je úplne kľúčové, aby prišlo k dôkladnému vyšetreniu. Kto je zodpovedný za to, že bývalý policajný prezident - a dôležitý svedok závažných trestných činov - sa mohol v Ústave na výkon väzby takto pokúsiť o samovraždu. Obzvlášť po incidente, ktorý sa stal Milanovi Lučanskému pred dvomi týždňami a pochybnostiach, ktoré okolo toho vznikali,“ napísal na sociálnej sieti.

 

Generálny prokurátor Maroš Žilinka je v súvislosti s pokusom o samovraždu Milana Lučanského na ceste do Prešova, kde preverí vzniknutú situáciu priamo s prokurátormi krajskej a okresnej prokuratúry v Prešove. Informovala o tom hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Jana Tökölyová. Taktiež dodala, že o ďalšom postupe bude prokuratúra informovať.

 

Správu aktualizujeme. 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona