Bývalú hlavu mafie Borženského prepustia na slobodu

NETKY.SK • 10 Marec 2021, 06:52 • 2 min
Bývalú hlavu mafie Borženského prepustia na slobodu

KOŠICE – Bývalý mafiánsky boss Dušan Borženský pôjde na slobodu.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom televízia Markíza. Bývalý šéf z Košíc Dušan Borženský alias Borža bude po 20 rokoch prepustený na slobodu.

 

Je odsúdený zo spoluúčasti na troch vraždách.  Súd mu pôvodne vymeral 23-ročný trest, pričom si odsedel už 20 rokov.

 

Borža už tri roky žiada o podmienečné prepustenie, pričom jeho žiadosti už viackrát vyhovel Okresný súd v Košiciach.

 

Ťahanice na súdoch

Cestu na slobodu mu však vždy zmaril prokurátor, ktorý s jeho predčasným prepustením nesúhlasil a voči rozhodnutiu sa opakovane odvolal. Následne vec zakaždým pozastavil krajský súd.

 

Aktuálne sa odsúdený dočkal vytúženej slobody. Borža má vážne zdravotné problémy, pre ktoré jeho právny zástupca požiadal o prerušenie výkonu trestu na jeden rok, aby sa mohol liečiť v domácom prostredí.

 

Senát považuje jeho prepustenie na slobodu za opodstatnené. Ako uviedla predsedníčka senátu, jeho zdravotný stav je zlý.

 

"Liečba síce je zabezpečovaná v oblasti biologických potrieb odsúdeného, avšak v sociálnej oblasti a oblasti psychologického poradenstva a duchovných potrieb nie je poskytovaná v prostredí, v ktorom sa Borženský nachádza," povedala.

 

Pripomenula, že konanie trvá rok a zatiaľ sa k právoplatnému rozhodnutiu nedospelo. S týmto rozhodnutím však nesúhlasí krajská prokuratúra. Tá voči rozhodnutiu podala sťažnosť. Tento scenár sa pritom zopakoval už dvakrát.

 

Bývalý mafián zomiera

Právny zástupca obžalovaného Tibor Bacsó uviedol, že jeho klient zomiera, preto si myslí, že držanie ho aj napriek tejto skutočnosti za mrežami je nehumánne a sú porušované jeho základné práva.

 

Borženský sa tentokrát obrátil na trnavský súd, pričom ten vyhovel jeho žiadosti o predčasné prepustenie na slobodu. Prokurátor sa voči rozhodnutiu opäť odvolal.

 

Borženský si za mrežami odpykával trest za tri vraždy. Prvou bola vražda konkurenta Karola Kolárika, druhou mafiánska poprava Jána Kromku z konca 90. rokov. Tou treťou bola objednávka vraždy Fadila Pasjaču v roku 2000, ku ktorej sa priznal len pred tromi rokmi.

 

Bývalý mafián si vo februári 2018 odpykal dve tretiny trestu, čo je zákonná lehota na možnosť dostať sa podmienečne na slobodu. Od marca 2019 tak začal súdny kolotoč, kedy podal prvú žiadosť o predčasné prepustenie.

 

Mohlo by vás zaujímať: Košický súd rozhodol o podmienečnom prepustení bývalého bossa podsvetia Borženského



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies