Už jedna bdelá noc z nás robí nepríčetných: Pri spánkovej deprivácii prídu halucinácie a agresivita. Ako jej predísť?

NETKY.SK • 8 Apríl 2024, 19:00 • 2 min
Už jedna bdelá noc z nás robí nepríčetných: Pri spánkovej deprivácii prídu halucinácie a agresivita. Ako jej predísť?

Halucinácie počas ťažkej spánkovej deprivácie sú hlbokým dôkazom toho, že mozog potrebuje odpočinok. Nedostatok spánku môže viesť k živým a často znepokojujúcim halucináciám. Môžu zahŕňať ktorýkoľvek zo zmyslov – zrakový, sluchový, hmatový, chuťový alebo čuchový.

slovakia

left justify in out

V mrazivom tichu utajeného sovietskeho laboratória sa pripravilo pódium pre experiment, ktorý sa stal predmetom nočných môr. Písal sa rok 1947 a svet sa stále zmietal v hrôzach vojny. V zúfalej snahe o vedecký pokrok sa skupina výskumníkov vydala na strastiplnú cestu do neznáma: ruský experiment spánku.

Predpoklad bol jednoduchý, no zlovestný. Päť väzňov, považovaných za nepriateľov štátu, bolo vybraných, aby sa zúčastnili experimentu, ktorý sa snažil otestovať hranice ľudskej odolnosti. Cieľom bolo udržať tieto subjekty bdelé tridsať po sebe nasledujúcich dní pomocou experimentálneho stimulantu na báze plynu. Komora bola ich svet – uzavreté prostredie s hrubými sklenenými oknami a mikrofónmi, zásobené knihami, toaletou, tečúcou vodou a dostatkom jedla na mesiac.

Bdelá nočná mora

Keď sa dni zmenili na noci a noci na nepretržitú, bdelú nočnú moru, subjekty začali vykazovať známky vážneho psychického utrpenia. Nastala paranoja a kedysi súdržná skupina sa rozdelila na frakcie, šepkajúc do mikrofónov temné tajomstvá. Vedci pozorovali, pričom si všímali každý pochmúrny detail, ako sa ľudskosť subjektov pomaly rozpadá.

Nebezpečenstvo nedostatku spánku bolo odhalené, aby ho všetci videli. Duševné schopnosti subjektov sa zhoršili; zavládli halucinácie a mánia. Ich fyzické telá vyschli, imunitný systém bol oslabený, takže boli náchylní na choroby a choroby. Experiment, ktorý mal byť prelomovým, sa stal groteskným svedectvom o nevyhnutnosti spánku – životne dôležitej zložky ľudského zdravia, ktorá, ak sa zadrží, môže zmeniť myseľ a telo katastrofálnymi spôsobmi.

Fikcia ako varovanie

Keď experiment dospel k hrozivému záveru, subjekty sa zmenili na nepoznanie – násilné stvorenia podobné zombie doháňané neúnavným úsilím o bdelosť. Plyn, kedysi symbol kontroly, sa stal ich jedinou útechou, závislosťou. Nakoniec si experiment vyžiadal životy svojich subjektov a zanechal po sebe dedičstvo teroru a ostré varovanie pred nebezpečenstvom narušenia prirodzeného poriadku spánku.

Ruský experiment spánku, hoci je pravdepodobne len fikciua, odráža skutočné vedecké zistenia o nebezpečenstvách nedostatku spánku. Chronická nespavosť môže narušiť nervové dráhy, zhoršiť rozhodovanie a viesť k nehodám. Imunitný systém bez odpočinku ochabuje, čím sa zvyšuje náchylnosť na choroby. Dlhodobá deprivácia môže dokonca pripraviť cestu pre chronické ochorenia, ako je cukrovka a srdcové choroby.

Tento príbeh, utkaný z vlákien mestskej legendy a pochmúrnej reality dôležitosti spánku, slúži ako varovný príbeh. Pripomína nám, že pri hľadaní poznania existujú hranice, ktoré sa nesmú prekročiť, a že posvätnosť spánku je jednou z takýchto hraníc, ktorá je nevyhnutná pre myseľ, telo a dušu.

Desivé halucinácie

Halucinácie počas ťažkej spánkovej deprivácie sú hlbokým dôkazom toho, že mozog potrebuje odpočinok. Ako by subjekty v príbehu zažili, nedostatok spánku môže viesť k živým a často znepokojujúcim halucináciám. Môžu zahŕňať ktorýkoľvek zo zmyslov – zrakový, sluchový, hmatový, chuťový alebo čuchový.

Vizuálne halucinácie patria medzi najbežnejšie, keď jednotlivci môžu vidieť skreslené obrázky alebo tvary, ktoré nie sú prítomné. Vo svojom periférnom videní môžu vidieť fantómové postavy alebo predmety, čo môže byť dosť znepokojujúce a prinútiť ich spochybňovať svoju realitu. Sluchové halucinácie môžu zahŕňať počutie hlasov alebo zvukov, ktoré nemajú zdroj. V extrémnych prípadoch môžu hmatové halucinácie vyvolať pocit, akoby sa ich dotýkali alebo ich chytili neviditeľné ruky.

Mozog, ktorý je zbavený regeneračnej sily spánku, začína zlyhávať. Kognitívne procesy sú narušené, čo ovplyvňuje vnímanie a vedie k týmto halucináciám. Čím dlhšie spánková deprivácia trvá, tým intenzívnejšie a častejšie môžu byť tieto halucinácie, ktoré často vrcholia v neskorších štádiách predĺženej bdelosti.

V kontexte príbehu by tieto halucinácie prispeli k psychologickému trápeniu subjektov, čím by sa ďalej stierali hranice medzi realitou a svetom nočnej mory, v ktorom boli uväznení. Je to mrazivá pripomienka toho, akú zásadnú úlohu zohráva spánok pri udržiavaní nielen nášho fyzické zdravie, ale aj naše duševné a percepčné schopnosti.

Poučenie z histórie

História je určite plná prípadov extrémneho nedostatku spánku, dobrovoľného aj nedobrovoľného.

Marie de Manacéine – Ruská lekárka a vedkyňa, ktorá koncom 19. storočia uskutočnila priekopnícke experimentálne štúdie o nedostatku spánku. Jej práca so šteniatkami s nedostatkom spánku, ktoré boli neustále v pohybe, preukázala, že úplná absencia spánku bola v priebehu niekoľkých dní smrteľná, čo zvýraznilo vážne mozgové lézie.


Rímsky konzul Marcus Atilius Regulus - Podľa legendy je údajne prvým človekom v zaznamenanej histórii, ktorý zomrel na nespavosť. Príbeh hovorí, že okolo roku 256 pred Kristom ho zajali Kartáginci, ktorí ho mučili amputáciou očných viečok a prinútili ho pozerať sa do slnka. Hoci je autenticita príbehu otázna, podčiarkuje historické uznanie nedostatku spánku ako formy mučenia.

Moderné katastrofy – Nedostatok spánku sa podieľal na niekoľkých moderných katastrofách. Napríklad jadrová katastrofa v Černobyle, únik ropy z lode Exxon Valdez a katastrofa raketoplánu Challenger, to všetko sú udalosti, pri ktorých zohral úlohu pri odhaľovaní týchto tragédií nedostatok spánku medzi kľúčovým personálom.

Tieto príklady slúžia ako jasná pripomienka kritického významu spánku a ničivých následkov, ktoré môžu vyplynúť z jeho dlhodobej neprítomnosti.

Dôležitosť spánku

Spánok je základná ľudská potreba, nevyhnutná pre obnovu kognitívnych a fyziologických funkcií. Vplyv zlého spánku na funkciu mozgu a následný proces obnovy však zostáva témou značného vedeckého záujmu. Tento článok skúma mechanizmy, pomocou ktorých sa mozog pokúša zotaviť po noci nedostatočnej spánku.

Mozog je zložitý orgán, ktorý si na udržanie optimálnej funkcie vyžaduje pravidelné obdobia odpočinku. Nedostatok spánku môže viesť k kognitívnym deficitom, poruchám nálady a zníženej bdelosti. Zotavenie z nedostatku spánku zahŕňa viaceré nervové a biochemické procesy zamerané na obnovenie homeostázy a kognitívnej výkonnosti.

Zhoršený úsudok

Spánková deprivácia narúša homeostatickú a cirkadiánnu reguláciu spánku, čo vedie k akumulácii spánkového tlaku a zmenám v neurotransmiterových systémoch. Prefrontálna kôra, rozhodujúca pre výkonné funkcie, je obzvlášť zraniteľná voči strate spánku, čo má za následok zhoršený úsudok, rozhodovanie a pozornosť.

Výskum naznačuje, že spánok na zotavenie nie je len záležitosťou predĺženia trvania spánku, ale zahŕňa kvalitatívne zmeny v architektúre spánku. Pomalý spánok, známy svojimi regeneračnými vlastnosťami, sa zvyšuje po spánkovej deprivácii. Táto fáza je spojená s odstraňovaním metabolického odpadu z mozgu, synaptickou plasticitou a konsolidáciou pamäte.

Obnova normálneho režimu

Adenozín, neuromodulátor, ktorý sa hromadí počas bdelosti, hrá kľúčovú úlohu pri navodení ospalosti a podpore SWS. Po obnovení normálneho režimu spánku sa hladiny adenozínu znížia, čo napomáha procesu obnovy. Okrem toho sa obnoví rovnováha medzi excitačnými a inhibičnými neurotransmitermi, čo uľahčuje kognitívne zotavenie.

Zotavovanie mozgu zo spánkovej deprivácie je mnohostranný proces, ktorý zahŕňa kompenzačné zmeny v architektúre spánku a neurochémii. Zatiaľ čo mozog sa môže zotaviť z občasných prerušení spánku, chronická spánková deprivácia predstavuje významnú výzvu pre nervové zotavenie a celkové zdravie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: www.link.springer.com, www.medicalnewstoday.com, www.verywellhealth.com, www.sleepfoundation.org foto: Medium
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies