VIDEO: Muž strieľal na ulici. Zabil 5 ľudí

NETKY.SK • 30 Marec 2022, 06:10 • 2 min
VIDEO: Muž strieľal na ulici. Zabil 5 ľudí

TEL AVIV - K útoku došlo v utorok večer v dvoch rôznych lokalitách ultraortodoxného mesta Bnei Brak východne od Tel Avivu. Podľa videozáznamov zverejnených na sociálnych sieťach strieľal z útočnej pušky a vykrikoval pri tom po arabsky.

slovakia

left justify in out

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás odsúdil utorkový útok. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá Abbásovo odsúdenie útoku spáchaného v Izraeli označila za nezvyčajné. Podobné odsudzujúce vyhlásenia vydali aj OSN, USA a EÚ.

 

 

Pri útoku zahynulo minimálne päť obyvateľov Izraela vrátane policajta – arabského kresťana, ktorý útočníka napokon zastrelil, avšak sám zakrátko v nemocnici podľahol ťažkým zraneniam, uviedol denník The Jerusalem Post.

 

Izraelské úrady nezverejnili totožnosť zastreleného útočníka. Médiá ho však identifikovali ako 27-ročného Palestínčana z okupovaného Predjordánska, ktorý v minulosti strávil štyri roky v izraelských väzniciach. Polícia v súvislosti s činom zadržala ďalšie dve osoby vrátane jeho možného komplica.

 

Prečítajte si tiež: VIDEO: Nečakaný koniec ilegálnych kohútích zápasov. Zomrelo 20 ľudí!

 

Išlo zrejme teda o ďalší zo série útokov spáchaných arabskými útočníkmi v Izraeli krátko pred začiatkom moslimského pôstneho mesiaca ramadán. Zabíjanie izraelských a palestínskych civilistov povedie len k ďalšiemu zhoršeniu situácie pred začiatkom ramadánu,“ komentoval útok pri Tel Avive palestínsky prezident Mahmúd Abbás vo vyhlásení, ktoré zverejnila oficiálna palestínska tlačová agentúra Wafa. Zároveň varoval, že útok sa nesmie stať zámienkou pre násilie namierené voči Palestínčanom.

 

 

Šéf americkej diplomacie Antony Blinken utorkový „teroristický útok“ ostro odsúdil a označil ho za neakceptovateľný. Vysoký predstaviteľ EÚ pre spoločnú zahraničnú a bezpečnostnú politiku Josep Borrell odmietol akékoľvek útoky namierené voči civilnému obyvateľstvu a vyjadril podporu Izraelu. Generálny tajomník OSN António Guterres odsúdil „teroristické útoky“, ku ktorým došlo v poslednej dobe v Izraeli a ktoré podľa neho nemožno ničím ospravedlniť. Vyzval pritom na okamžité ukončenie násilia, ktoré podľa neho podkopáva nádeje na mierové urovnanie izraelsko-palestínskeho konfliktu.

 

Možno vás zaujme: VIDEO: Mentálne postihnutý muž sa odvolal proti trestu smrti. Súd rozhodol!

 

Izraelský premiér Naftali Bennett po útoku vyhlásil, že židovský štát momentálne čelí „vlne vražedného arabského terorizmu“, voči ktorému bude bojovať „vytrvalo, tvrdohlavo a so železnou päsťou“. Ešte v utorok večer sa Bennett stretol s vysokopostavenými predstaviteľmi izraelskej bezpečnosti a na stredu zvolal zasadnutie svojho bezpečnostného kabinetu.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies