VIDEO: Modlitba za prezidenta. Čo naozaj dokáže zjednotiť Slovákov? (Komentár)

NETKY.SK • 13 Apríl 2024, 08:00 • 2 min
VIDEO: Modlitba za prezidenta. Čo naozaj dokáže zjednotiť Slovákov? (Komentár)

Po boji je každý generál. Liberálne médiá sú zaplavené komentármi analytikov o tom, čo rozhodlo voľby. Mobilizácia nevoličov 1.kola? Voliči Harabina? Ostrejšia kampaň?

slovakia

left justify in out

Nechajme teraz štatistiky, čísla, grafy a porovnávanie bokom a pozrime sa na jeden zaujímavý aspekt kampane.

Slovensko je kresťanská krajina, ktorá stojí na cyrilo-metodských tradíciách, má kresťanský kríž vo svojom štátnom znaku a väčšina obyvateľstva sa hlási ku kresťanskej viere.

V tomto zmysle bolo zaujímavé sledovať, či v kampani budú nejako rezonovať kultúrno-etické, hodnotové témy alebo samotná viera kandidátov.

Ani Veľkonočná nedeľa nebola v kampani opomenutá. Vidieť kandidáta v kostole na kolenách v modlitbe bolo iste viac srdcervúce než fotka s farárkou, ktorá sa v minulosti vyjadrila na podporu LGBT.

Peter Pellegrini viackrát na záver svojej reči k občanom poprial: „Nech Boh žehná slovenský národ! Nech Boh žehná Slovensko!“ V kampani to povedal niekoľkokrát a povedal to i vo svojej ďakovnej reči, keď bolo jasné, že zvíťazí. Tam prosbu o Božiu ochranu rozśíril i o národnostné menšiny.

Niekto môže povedať, že mu to vypožičali jeho poradcovia z amerických kampaní, kde sa to zvolaniami „May God bless American people! May God bless America!“, len tak hemží. Nazdávam sa však, že to u mnohých Slovákoch s kresťanskými základmi zarezonovalo.

Navyše, pri predstavení kandidatúry Petra Pellegriniho v závere odznela veľmi emotívna pieseň Modlitba za Slovensko:

Nech si už kritici myslia čokoľvek. Či sú tieto slová úprimné alebo cielené... Verím, že je veľmi dobré ak kandidát na prezidenta ukáže pred volbami svoju pokoru pred Bohom, čím dáva automaticky najavo svoje hodnoty.

Neprináleží mi hodnotiť vieru či ozajstný osobný vzťah s Bohom oboch kandidátov. Nevolili sme si arcibiskupa. No bol to práve víťaz volieb, ktorý opakoval mierové posolstvo pápeža. Pripočítajme si k tomu názory oboch kandidátov k prijatiu registrovaných partnerstiev a pozorné ucho konzervatívneho voliča spozornelo.

So zdvihnutým obočím niektorí prijali vyhlásenie KDH o podpore kandidáta, za ktorým stálo liberálne Progresívne Slovensko. Proti sa pred 2. kolom ozvali niektorí kňazi i zakladatelia tejto konzervatívnej strany. Kresťanská únia vydala vyhlásenie, v ktorom konštatovala, že nepodporí ani jedného. Naopak národné kresťanské sily, ktorým by niektorí azda chceli dať rôzne ďalšie prívlastky, sa priklonili k podpore predsedu parlamentu.

Protikandidát o Bohu hovoril vlastne až po samotných voľbách v jednom z rozhovorov, keď konštatoval: „Rozhodli občania, to je hlas Boží.“

Zvolený prezident sa, podľa mňa, akoby viac dotkol slovenského ľudového kresťanského srdca, ktoré túži po pokoji a mieri. Liberállny progresivizmus s prevahou v hlavnom meste neuspel.

Eduard Chmelár v rozhovpre pre Netky.sk uviedol, že najdôležitejšiu úlohou nového prezidenta bude to, ako dať spoločnosť dokopy a upokojiť ju. To, čo má silu istotne zjednotiť Slovákov je vpísané v samom srdci mena nášho národa - Slováci.

Je to Slovo, Proglas, Biblia, Božie slovo, v ktorom je život a svetlo. To Slovo, ktoré sa stalo Telom v osobe Ježiša Krista. Oporu v Ježišovi hľadali nielen Cyril a Metod, ale i Štúrovci a napríklad i Milan Rastislav Štefánik, ako i mnoho ďalších ľudí viery náśho ťažko skúšaného národa.

Sú to práve Božím Slovom premenené jednotlivé ľudské životy, ktoré sa skrze duchovné znovuzrodenie dokážu zjednotiť a tak naozaj "Slováci ožijú", ako si to priali už naši predkovia v slovenskej hymne.

Veľkou múdrosťou pre nového prezidenta by bolo volať národ k pokániu, zmiereniu a modlitbám za jednotu. Zo svojej pozície však nie líniou církevných štruktúr, ale priamym „ľudovým“ hlasom k národu. Nie formálne ale od srdca. Nie v kostoloch, ale oslovením chrámov ľudských sŕdc.

O ochranu uź nový prezident Stvoriteľa viackrát požiadal. Budú nasledovať v jeho úrade i ďalšie kroky?

Modlím a prajem si, aby sa v živote nového prezidenta diali divy a zázraky a aby sme mali spolu s ním veľa dôvodov na to, aby sme mohli Bohu ďakovať za ochranu i požehnanie.

Modlitba za prezidenta:

Milostivý Bože Dobrý, daj prosím,
novému prezidentovi múdrosť ku rozhodovaniu, ako byť spravodlivým a rozvážnym, 
kiež má bázeň a pokoru pred Tebou, dostatok sily, zdravia a energie, kiež je Tebou vypočuté jeho prianie za ochranu pre slovenský ľud a Slovensko, kiež spolu s ním môžeme Ťa chváliť a ďakovať Ti, v mocnom mene Ježiśa Ktista. Amen.

"a môj ľud, po mne pomenovaný, sa pokorí, bude sa ku mne utiekať a odvráti sa od svojich zlých ciest, vypočujem ho z nebies, odpustím mu hriech a jeho zem uzdravím." (2 Kronická 7:14)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Rastislav Čižmár
Foto: Peter Pellegrini na bohoslužbe počas Veľkej noci. (Facebook/P.Pellegrini)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies