Prečo sa v živote niekedy cítime zaseknutí a ako sa posunúť vpred

NETKY.SK • 19 December 2023, 08:43 • 2 min
Prečo sa v živote niekedy cítime zaseknutí a ako sa posunúť vpred

Keď do nášho života prichádza niečo nové, často – aj keď je to niečo dobré, priaznivé a vysnívané, s tým sami začneme bojovať. Či už vedome, alebo podvedome.

slovakia

left justify in out

Ten boj je súčasťou zbavovania sa a púšťania starého – teda krokov nevyhnutných na to, aby sme mohli naozaj vykročiť do niečoho nového. Často nám v tom bránia pocity pohodlia či dôverného poznania toho, v čom sme doteraz žili.

Aj keď sme s tým neboli spokojní, sťažovali sme sa a frfľali, že sa chceme konečne pohnúť vpred, ak takáto možnosť príde, zľakneme sa jej a zostaneme zaseknutí vo vodách bezpečia a pohodlia, ktorých sa jednoducho nedokážeme vzdať.

Môže to byť čokoľvek, čo nám  bráni v napredovaní – ľudia, ktorých sa stále držíme, aj keď je nad slnko jasnejšie, že nám ich prítomnosť škodí, zlozvyky, ktoré nás držia v minulosti a oberajú o nové príležitosti, miesta a prostredia, ktoré nám jednoducho neumožnia vymaniť sa z minulosti.

No pravdou je, že nikdy sa nebudete môcť pohnúť vpred, kým nebudete ochotní identifikovať práve tieto veci, ktoré vás držia uviaznuté v minulosti.  Ak chcete napredovať, musíte čeliť riziku, že sa vzdáte toho, čo je vám známe, a vykročiť do neznáma, čo sa môže zdať niekedy ako veľmi desivé.  Nech už urobíte čokoľvek, nezostávajte zaseknutí vo včerajšku a prekonajte ten strach z neznáma!

Nie je nič horšie ako pocit uviaznutia. Vyvoláva to v nás frustrácie, pocit zbytočnosti, premárnených šancí, úzkosti, hnevu, opovrhovania samým sebou. Máme pocit, že sa nikam neposúvame, že náš život nikam nesmeruje.

Občas sa to stane každému. Kľúčom k tomu, aby ste sa pohli vpred, je priznať si to, zhodnotiť situáciu a potom si vytýčiť novú cestu. Neexistuje lepší pocit, ako keď ste zaseknutí na ceste a zrazu vidíte, že sa zápcha pred vami uvolnila, autá sa pomaly začínajú rozbiehať a vy sa môžete hýbať vpred!

Niečo podobné budete prežívať, keď sa rozhodnete pustiť všetko, čo vás brzdí a bráni vám v napredovaní. Väčšinou sú to:

  • staré a toxické myšlienkové nastavenia, ktoré vás zotročujú a deštruujú vaše plány
  • staré rutiny, ktoré vás nudia, spomaľujú, oberajú o nové nápady a vízie
  • staré spôsoby myslenia, ktoré sice kedysi slúžili, no v tomto období už nebudú fungovať
  • staré očakávania, ktoré vás sklamali a vy sa ich stále neviete pustiť
  • staré asociácie, predstavy, spomienky, ktoré vás vyčerpávajú
  • miesta, ktoré nie sú pre vás motivujúce a inšpiratívne, naopak, udržujú vás v pasivite
  • ľudia, ktorí vás odrádzajú, nechcú, aby ste sa hýbali vpred

Ak viete, že sa v živote chcete a musíte pohnúť z miesta, potrebujete urobiť nasledovné:

Nedržte sa minulých úspechov ani neúspechov, sklamaní, očakávaní, nesnažte sa porovnávať minulost so zajtrajškom a aplikovať minulé skúsenosti na vaše terajšie plány, mohlo by sa vám stať, že kvôli  jednému pádu či sklamaniu z minulosti sa stále neviete pohnúť vpred.

Ak chcete, aby prišlo do vášho života nové, musíte tomu urobiť miesto! Zbavte sa starých zlozvykov, podobne ako keď občas musíte zo skrine povyhadzovať staré veci, ak si chcete šatník oživiť.

Netrvajte na tom, že známe je dobré a pripustite, že v neznámom sa môže ukrývať jedinečná príležitosť pre vás, ktorá vás pohne dopredu a zmení vám život! Pocit pohodlia, s ktorým sa držíme známých vecí je jeden z najčastješích zabijakov pokroku.

Nechajte odísť to, čo sa nestalo. Všetci sme v živote zažili chvíle, keď sme očakávali, že sa niečo stane, no namiesto toho prišlo sklamanie. Mysleli ste si, že vzťah bude fungovať, a ono to nevyšlo. Vložili ste do niekoho svoju dôveru a on vás sklamal. Mysleli ste si, že sa pre vás otvárajú dvere príležitosti, a potom sa zrazu z dôvodov, ktoré ste nemohli ovplyvniť, zatvorili.

Vaša reakcia na zatvorené dvere príležitosti vás môže buď posunúť do budúcnosti, alebo zotročiť v prítomnosti. Ak však budete stáť a snažiť sa zistiť prečo, nikdy neuvidíte svoju novú príležitosť.

Udržiavajte svoj život v pohybe. Nachádzajte si stále nové motivácie, ciele, radosti v dňoch pred vami. Život je zmena, Boh má pre vás stále niečo nové a lepšie, len čaká, kedy naberiete odvahu vykročiť za tým.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies