Blíži sa dokončenie baziliky Sagrada Familia. Rok jej dokončenia sa zhoduje so stým výročím úmrtia architekta budovy

NETKY.SK • 25 Marec 2024, 16:30 • 2 min
Blíži sa dokončenie baziliky Sagrada Familia. Rok jej dokončenia sa zhoduje so stým výročím úmrtia architekta budovy

Predseda organizácie poverenej dokončením majstrovského diela Antoniho Gaudího Sagrady Familie Esteve Camps oznámil rok jej dokončenia, ktorý sa zhoduje so stým výročím úmrtia architekta budovy. Nový termín dokončenia barcelonskej baziliky Sagrada Familia je rok 2026, teda 144 rokov po položení prvého kameňa.

slovakia

left justify in out

Hoci stavba má byť dokončená do roku 2026, očakáva sa, že práce na sochách a dekoratívnych detailoch a predovšetkým na kontroverznom schodisku vedúcom k tomu, čo bude nakoniec hlavným vchodom, budú pokračovať až do roku 2034.

Keď sa v roku 1882 začalo s prácami, bola na tomto mieste voľná poľnohospodárska pôda, ale za tie roky sa okolo kostola rozrástlo mesto. Schodisko, ktoré by sa tiahlo cez dva veľké mestské bloky, by znamenalo vysťahovanie približne 1 000 rodín a podnikov.

Hoci niektorí Gaudího bádatelia to spochybňujú, Camps trvá na tom, že schodisko bolo vždy súčasťou architektovho plánu. "Dodržiavame Gaudího plán do bodky," povedal. "Sme jeho dediči a nemôžeme sa zrieknuť jeho projektu. Plán predložený miestnym úradom v roku 1915, ktorý Gaudí podpísal, obsahuje schodisko." Dodal, že o pláne rokujú so starostom Barcelony Jaumem Collbonim, keďže posledné slovo má miestny úrad.

Od svojho vzniku bola Sagrada Familia poznačená vojnou, zanedbaním a nedostatkom financií. Naposledy viedla pandémia COVID-19 k dvojročnej prestávke v prácach na stavbe. Pred príchodom masovej turistiky sa práce mali financovať výlučne z darov kajúcich sa hriešnikov, čo spôsobovalo, že peňažné toky boli nepredvídateľné a mnohí pochybovali, či sa dielo vôbec dokončí. Básnik Joan Maragall opísal baziliku ako "poéziu architektúry... chrám, ktorý nikdy nebude dokončený, ktorý sa neustále stavia".

V roku 1936, na začiatku španielskej občianskej vojny, anarchisti podpálili kryptu a zničili Gaudího dielňu a sadrové modely, ktoré vytvoril ako návod pre svojich nástupcov na dokončenie diela. Architekt Lluís Bonet i Garí zachránil fragmenty a Gaudího modely boli znovu starostlivo zostavené. Mnohé technické detaily realizácie Gaudího návrhu neskôr doladil novozélandský architekt Mark Burry pomocou leteckého softvéru.

Katedrála Sagrada Familia sa považuje za jeden z divov moderného sveta, ale nebolo to tak vždy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj/Foto: The Guardian
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies