Donald Trump chce ukončiť pohraničnú krízu, trvá na stavbe plota

NETKY.SK • 9 Január 2019, 06:19 • 2 min
Donald Trump chce ukončiť pohraničnú krízu, trvá na stavbe plota

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump v utorok opäť požadoval financovanie múru na hranici USA s Mexikom, aby tam tak zastavil "narastajúcu humanitárnu a bezpečnostnú krízu".

slovakia

left justify in out

Vo svojom prvom televíznom prejave národu z Oválnej pracovne v Bielom dome zároveň obvinil demokratov z pretrvávajúceho čiastočného zastavenia financovania federálnych inštitúcií. Výnimočný stav, prostredníctvom ktorého by mohol nariadiť stavbu múru bez rokovaní s Kongresom, ale nevyhlásil.

 

img

Zdroj: SITA

"Toto je humanitárna kríza, kríza srdca a kríza duše," povedal šéf Bieleho domu v príhovore. Podľa neho by za stavbu múru mohla zaplatiť zatiaľ neratifikovaná úprava Severoamerickej dohody o voľnom obchode, toto tvrdenie však už skôr popreli ekonómovia. Trump zároveň uviedol, že až 90 percent heroínu predávaného v USA prišlo z Mexika, aj napriek tomu, že vládne dáta poukazujú na malé percento prepašovaných drog cez legálne miesta vstupu do krajiny. Prezident tiež spomenul prípady amerických občanov "kruto a chladnokrvne zabitých" nezdokumentovanými migrantmi. Zároveň však pravdivo poukázal na fakt, že aj demokrati v minulosti podporili stavbu bariéry na hranici. V roku 2006 senátori Chuck Schumer, Barack Obama, Hillary Clinton a Joe Biden hlasovali v prospech 1 120 kilometrov oplotenia na hranici.

 

img

Zdroj: SITA


Trump sa v stredu v súvislosti so svojou požiadavkou obráti na republikánskych senátorov v Kongrese a neskôr sa v Bielom dome stretne s kongresovými lídrami. Vo štvrtok by mal vycestovať do pohraničného regiónu.

Trump chce na hranici s Mexikom postaviť múr, čo zdôvodňuje ochranou národnej bezpečnosti. Prezident žiada na jeho výstavbu približne päť miliárd dolárov, čo však demokrati, na ktorých hlasy je odkázaný, odmietajú. Podľa nich sú údržba existujúceho oplotenia na hranici, špičková technológia na skenovanie vozidiel na miestach vstupu do krajiny a zamestnanie ďalších ľudí lacnejšie a efektívnejšie ako múr. Spor viedol k čiastočnému zastaveniu financovania federálnych inštitúcií - shutdownu - ktorý trvá od 22. decembra. Shutdown ovplyvnil štvrtinu federálnych agentúr a je druhý najdlhší v histórii, pričom zanechal tisícky vládnych zamestnancov bez platu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona