VIDEO Mladé ženy vytvorili baktériu, ktorá plast rozloží na prirodzené látky

NETKY.SK • 25 Jún 2019, 11:13 • 2 min
VIDEO Mladé ženy vytvorili baktériu, ktorá plast rozloží na prirodzené látky

Študentky Wharton School at the University of Pennsylvania predstavili na TED talk konferencii svoj unikátny objav, ktorý má mimoriadny potenciál v boji s plastovým odpadom po celom svete.

slovakia

left justify in out

21-ročná Jeanny Yao a 22-ročná Miranda Wang momentálne študujú v Pennsylvánii, kde sa už nejaký čas venujú svojmu výskumu. Ich cieľom bolo vytvoriť metódu účinnej likvidácie plastu, ktorá by sa dala jednoducho aplikovať v krajinách po celom svete a pomohla by zachrániť situáciu, ktorá je dnes naozaj kritická. Podarilo sa!

 

Mladé ženy totiž geneticky modifikovali baktérie, ktoré sú následne schopné chemicky rozložiť plastové polyméry, pričom ich premenia na organické zložky. Takto sa konzervujú a vzniknú z nich vzácne materiály. Baktérie v podstate plasty rozkladajú na vodu a oxid uhličitý.

 

Študentky za svoj objav, ktorý odprezentovali na konferencii TED Talk získali päť cien. Momentálne pocestujú do Silicon Valley, kde budú vo svojom výskume pokračovať a zdokonaľovať procesy. Ako odhadli, špeciálne baktérie by sa do dvoch rokov mohli dostať do predaja a záchrana sveta sa môže začať.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies