Rubeľ sa od začiatku roka stal najlepšou svetovou menou

NETKY.SK • 13 Máj 2022, 16:13 • 2 min
Rubeľ sa od začiatku roka stal najlepšou svetovou menou

NEW YORK – Ruský rubeľ sa od začiatku roka stal najlepšou svetovou menou, v rebríčku predbehol brazílsky real. Informuje agentúra Bloomberg.

slovakia

left justify in out

„Kapitálové kontroly zavedené Ruskom zmenili tento rok rubeľ na najlepšiu svetovú menu. Od začiatku tohto obdobia sa rubeľ zhodnotil o 11 % voči doláru, čo je viac ako 9 % dosiahnutých brazílskym realom. Rubeľ sa tak stal lídrom medzi 31 hlavnými menami sledovanými agentúrou Bloomberg,“ uvádza sa v publikácii.

 

Bloomberg zdôrazňuje, že posilnenie ruskej národnej meny bolo možné vďaka viacerým opatreniam, ktoré prijala vláda:

 

Rusko zaviedlo kapitálové kontroly, zaviazalo vývozcov predávať cudziu menu a platby za vývoz plynu do nepriateľských krajín previedlo na ruble. Niektorí odborníci, ktorých cituje agentúra Bloomberg, si zároveň nie sú istí pravosťou posilňovania rubľa a tým, či jeho výmenná hodnota zodpovedá skutočnej.

 

img

 

Ako však agentúra poznamenáva, posilnenie rubľa je pozoruhodné, keďže podobný výsledok nedosiahlo množstvo ďalších krajín, ktoré sa tiež snažili kontrolovať pohyb kapitálu. „Turecká líra a argentínske peso sa teda stále nedokážu spamätať z pádu,“ uvádza Bloomberg.

 

Predtým sa uvádzalo, že ruská mena v máji posilní na 60 rubľov voči americkému doláru. Tento názor vyjadril stratég pre trhy mien a úrokových sadzieb SberCIB Investment Research Jurij Popov.

 

„Rubeľ sa bude môcť stabilizovať okolo 60 za 1 dolár do konca druhého štvrťroka 2022. Oslabenie ruskej meny sa zároveň očakáva neskôr, keďže pravdepodobne porastie dovoz a pre prípadné sankčné obmedzenia sa zníži vývoz,“ domnieva sa Popov. Podľa jeho odhadov bude rubeľ od konca druhého štvrťroka 2022 postupne slabnúť až na 75 rubľov za 1 dolár do konca roka.

 

https://tass.ru/ekonomika/14604225



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies