Najčastejšie otázky o elektromobiloch. Zvládnu cestu do Chorvátska?

NETKY.SK • 29 November 2019, 14:00 • 2 min
Najčastejšie otázky o elektromobiloch. Zvládnu cestu do Chorvátska?

Elektromobily sú v poslednej dobe číslom jeden na rôznych motoristických fórach.

slovakia

left justify in out

Je takmer isté, že ich počet na cestách sa bude neustále zvyšovať aj napriek tomu, že okrem mnohých výhod so sebou prinášajú hneď niekoľko nevýhod. Ale uznajte sami, všetko má svoje pre a proti, dokonca aj vozidlá so spaľovacími motormi. Tendecia zvyšujúceho sa dopytu však so sebou, pochopiteľne, prináša stále viac a viac nezodpovedaných otázok. Tu je niekoľko najčastejších.

 

Kde výhodne zoženiem elektromobil?

Zohnať elektromobil v súčasnosti nie je vôbec náročná úloha. Môžete  si zaobstarať úplne nový z továrne alebo sa porozhliadnuť po niektorom z bazárov. Druhá možnosť však so sebou prináša obrovské riziko opotrebovanej batérie, ktorá je tiež najdrahšou súčasťou celého vozidla. Aby ste zbytočne neriskovali neželané poplatky, skvelou alternatívou sú práve skladové vozidlá. Už len samotný Hyundai ponúka napríklad model Kona Electric, ktorý si kúpite za dobrú cenu s vyššou výbavou a dokonca v perfektnom stave.

 

img

 

Kde si môžem svoj elektromobil dobiť?

Keďže sa počet elektromobilov na cestách čoraz viac zvyšuje, v súčasnosti na Slovensku naozaj nie je problém nájsť miesto na jeho dobitie. V mestách nájdete dobíjacie stanice predovšetkým v obchodných a nákupných centrách, či pri garážových státiach väčších firiem. Takýchto miest je momentálne viac ako 200 a za dôvod ich hojného výskytu sa považuje predovšetkým nízka obstarávacia cena. Aktuálnu mapu nabíjacích staníc na Slovensku si môžete pozrieť na stránke kdenabijat.sk.

 

Ako je to s dobíjaním v zahraničí?

Výskyt dobíjacích staníc závisí predovšetkým od výberu konkrétnej destinácie. Niektoré diaľnice, napríklad Rakúske či Slovinské, sú dostatočne pokryté nabíjačkami. Po ceste tak nebudete musieť schádzať z hlavnej trasy do miest, ako je to napríklad v prípade Maďarska. Pred každou dlhšou trasou si tak dobre naplánujte trasu, aby ste sa vyhli niektorým komplikáciám.

 

img

 

Dá sa ísť elektromobilom na dovolenku do Chorvátska?

Najväčším strašiakom všetkých ľudí je pri ceste elektromobilom do Chorvátska limitovaný dojazd na jedno nabitie. No keď človek chce, všetko sa dá. Ako sme už spomínali, najdôležitejšie je samotné plánovanie trasy. V prípade Chorvátska máte na výber cestu cez Rakúsko alebo Maďarsko. Na trase cez Rakúsko a Slovinsko nájdete dostatočné pokrytie nabíjacích staníc, pričom väčšina z nich je platených. Táto cesta je však s vyššou celkovou vzdialenosťou a s vyššou pravdepodobnosťou dopravných zápch. Druhá trasa cez Maďarsko je síce aspoň v svojej prvej polovici redšie pokrytá, no za to je úspornejšia na spotrebu a väčšina nabíjačiek je zdarma bez potreby autentifikácie.

 

Tip: Pri plánovaní cesty do Chorvátska (ale aj kdekoľvek v zahraničí), vám pomôžu stránky ako napríklad plugshare.com, mapcharge.com alebo abetterrouteplanner.com.

Aké druhy nabíjacích staníc existujú?

Možno sa vám budú zdať podobné otázky ohľadom elektromobilov úplne zbytočné, no pokiaľ zvažujete jeho kúpu, mali by ste na ne poznať odpoveď. Nabíjacie stanice sa rozdeľujú na tie so striedavým prúdom a tie s jednosmerným prúdom. Hlavným rozdielom medzi nimi je rýchlosť nabíjania. Jednosmerný prúd je spravidla rýchlejšou možnosťou, ako dodať svojmu 4-kolesovému priateľovi šťavu, pričom striedavý prúd nabíja pomalšie, za čo môže nutnosť transformácie striedavého prúdu na jednosmerný (na ktorý fungujú práve elektromobily)

 

img

 

Môžem si elektromobil nabiť aj doma?

Áno, dá sa to. A je to skutočnej jednoduchšie, než si ľudia myslia. Nabiť si ho môžete prostredníctvom elektrickej zásuvky, pričom si nabíjací kábel jednoducho zapojíte do elektrickej zásuvky a nabíjací konektor do vozidla. Keď kľúčom zamknete vozidlo, proces nabíjania sa okamžite spustí. Okrem zásuvky však môžete využiť aj domácu nabíjaciu stanicu, pre ktorú však potrebujete dom s garážou alebo aspoň s parkovacím miestom. Práve druhá možnosť nabije elektromobil rýchlejšie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ella marketing
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies