VIDEO: Krétou otriaslo silné zemetrasenie, evakuovali školy

NETKY.SK • 12 Október 2021, 13:16 • 2 min
VIDEO: Krétou otriaslo silné zemetrasenie, evakuovali školy

BRATISLAVA - Obyvatelia ostrova sa ešte nespamätali z nedávneho zemetrasenia a už udrelo ďalšie. Záchranári v súčasnosti zisťujú, aké škody napáchalo.

slovakia

left justify in out

Grécky ostrov Kréta zasiahlo dnes popoludní zemetrasenie s magnitúdou 6,3. Informoval o tom aténsky Inštitút geodynamiky s tým, že zemetrasenie vychádzalo z mora neďaleko východného pobrežia. Zatiaľ nehlásia žiadne obete, polícia a hasiči však kontrolujú zasiahnuté oblasti. 

 

 

O niekoľko minút neskôr zaregistrovali dotrasy s magnitúdami 4,1 a 4,5. Podľa nemenovanej ženy z Veľkej Británie, žijúcej na Kréte, otrasy cítili aj na ostrove Kos, kde bývajú jej priatelia. 

 

Prečítajte si tiež: VIDEO: Čínu postihli mohutné záplavy. Z domu vyhnali takmer 2 milióny ľudí

 

Obyvateľ mesta Analipsi neďaleko Iraklia povedal, že otrasy boli veľmi silné. "Celý dom sa triasol zo strany na stranu najmenej o 15 centimetrov. Trvalo to približne 20 sekúnd," uviedol pre Európske stredomorské seizmologické centrum. Ďalší miestny obyvateľ takisto povedal, že otrasy trvali dlho. 

 

Úrady ihneď zatvorili školy, pretože sa obávali silných dotrasov. Riaditeľov škôl vyzvali, aby dohliadli na bezpečnú evakuáciu žiakov. Videá zachytávajú dopravné kolóny, ktoré vytvorili rodičia prichádzajúci si po svoje deti. 

 

 

Námestník regionálneho guvernéra Yiannis Leondarakis pre grécky rozhlas potvrdil, že zemetrasenie cítili po celom ostrove. "Vyvolalo obavy, keďže sa ešte stále spamätávame z predchádzajúceho zemetrasenia," vyjadril sa. "Našťastie, zdá sa, že tentoraz nespôsobilo veľké škody, a to napriek tomu, že bolo silné," dodal. Pripomenul tak zemetrasenie s magnitúdou 5,8, ktoré zasiahlo ostrov 27. septembra. Zanechalo po sebe stovky ľudí bez domova. O život vtedy prišiel 65-ročný muž. 

 

K téme: VIDEO: Krétu zasiahlo silné zemetrasenie

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies