Koľko litrov vody máte za deň vypiť? Spočítajte si, koľko presne potrebujete

NETKY.SK • 17 Júl 2019, 19:1 • 2 min
Koľko litrov vody máte za deň vypiť? Spočítajte si, koľko presne potrebujete

Tušíte, koľko toho máte za deň vypiť? Riadiť sa smädom nestačí. V horúcich letných dňoch by ste mali mať fľašu vody neustále pri sebe.

slovakia

left justify in out

Ak neviete, koľko by ste za deň mali vypiť tekutín, existuje vzorec, vďaka ktorému budete mať jasno.

 

Pri nedostatku vody sa tekutiny v tele zahusťujú, znižuje sa tlak, zhoršuje sa prekrvenie častí tela a človeku je z toho potom akurát slabo. Spočítajte si, koľko vody by ste mali počas dňa vypiť!

 

Mnoho ľudí sa mylne domnieva, že naše telo je natoľko chytré, že nám cez pocit smädu ukáže, kedy sa máme napiť. 

 

Dajte si pozor, v mnohých prípadoch telo signalizuje smäd až v momente, kedy je už čiastočne dehydrované. Indikátor smädu nie je tak spoľahlivý, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať, a je dôležité piť pravidelne.

 

img

 

Koľko teda vypiť?

 

Je pravda, že naše telo potrebuje pri bežnom fungovaní asi tri litre tekutín denne. Toto množstvo však nemusíte získať len z nápojov, veľa vody prijímate aj v potravinách, napríklad v zelenine, ovocí, mliečnych výrobkoch alebo polievkach. Pri vhodne zostavenom jedálničku stačí denne za bežnej situácie vypiť asi 1,5 až 2 litre.

 

Vypočítajte si ideálny prísun vody podľa vzorca:

 

Váha (kg) x 0,035 = denná potreba tekutín (v litroch)

 

- Za každých jedenásť kilogramov nadváhy si pripočítajte 0,25 litra vody.

 

- Za jednu šálku kávy si pripočítajte 0,3 litra vody.

 

A čo ak ste aquaholik? 

 

Existuje aj opačný extrém ako nedostatočné pitie vedúce k dehydratácii, a tým je prepitie sa, čiže aquaholismus. Ak sa snažíte vypiť štyri alebo aj päť litrov tekutín denne a nebeháte pri tom maratóny, je to zlé. 

 

Aquaholismus je totiž podobná závislosť ako na drogách alebo alkohole. Sú pri ňom nadmerne zaťažené obličky a hrozí strata minerálov z tela, že ide o život.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona