Alarmujúce! Podľa štatistík psychopatov na vysokých postoch pribúda. Dôvody bude rozoberať odborná konferencia

NETKY.SK • 14 August 2023, 11:17 • 2 min
Alarmujúce! Podľa štatistík psychopatov na vysokých postoch pribúda. Dôvody bude rozoberať odborná konferencia

BRATISLAVA - Ľudia s antisociálnymi či narcistnými osobnostnými črtami, bez škrupúľ a sebeckí. To sú psychopati v oblekoch, ktorí často na prvý pohľad vyzerajú ako mimoriadne schopní manažéri. Štatistiky ukazujú, že osoby s takýmito vlastnosťami sa v ostatných rokoch objavujú vo vrcholných pozíciách, školskom systéme či politike stále častejšie. Tomu prečo je to tak, ale najmä, ako takéto osoby odhaliť, sa bude venovať prvá odborná konferencia v Bratislave.

slovakia

left justify in out

„V prípade, že sme neprišli do činenia s takýmto typom osobnosti, je pre nás jej spôsob správania nepochopiteľný. Deštruuje, manipuluje, vytvára nekalé hry vo svoj prospech. Trpí tým celý pracovný kolektív. Vzhľadom na to, že tento typ odchýlky správania sa prejavuje zníženým prahom strachu, emócií a svedomia, takáto osobnosť nemá problém firmu svojím správaním ohroziť a zlikvidovať,“ vysvetľuje spoluorganizátorka a manažérka konferencie „Korporátni psychopati – fenomén domy“,  PhDr. Bronislava Švrčková MBA. Ako dodáva, psychopati spočiatku vyzerajú veľmi sympaticky, majú ohromný šarm a charizmatické správanie. Aj preto často oklamú i skúsených personalistov.

 

„Považujeme za veľmi dôležité túto tému komunikovať, nakoľko sa nám v praxi ukazuje, že sa rokmi táto problematika správania zhoršuje. Ak manažér alebo majiteľ firmy nepozná tieto typy osobnosti a ich taktiky, takýto „travič studne“ mu dokáže rozvrátiť celý kolektív, prípadne zlikvidovať firmu,“ dodáva PhDr. Bronislava Švrčková MBA.

Pojem psychopatia sa v odbornej praxi prestal používať, pretože začal mať dehonestujúci význam a používal sa na  laické označenie kohokoľvek bez diagnostickej príčiny. V súčasnosti hovoríme o antisociálnej poruche osobnosti, histriónskej poruche,  prípadne o patologickom narcizme alebo ich rôznych kombináciách. Na sociálnych sieťach sa na túto tému nachádza množstvo informácií pochybnej kvality, a tak je podľa organizátorov konferencie najvyšší čas o nej odborne hovoriť.

 

„Na konferenciu sme pozvali najmä odborníkov z Českej republiky, kde sa s témou predsa len dokázali vyrovnať trochu lepšie.  Sme presvedčení, že jedine odborný dialóg, zdieľanie praktických vedomostí a informovanosť nám môže pomôcť sa pred takýmito osobnosťami chrániť,“ uzatvára  PhDr. Bronislava Švrčková MBA.

 

Konferencia bude v Hoteli Safron Bratislave 19.9. od 9.00 do 17.30. Podrobnosti o programe sa dozviete na stánky psychopati.sk.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Eva Sládková Foto: Strategic Psychology
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies