Vláda považuje občiansky sektor za jeden z dôležitých pilierov demokratického zriadenia

NETKY.SK • 7 December 2023, 08:26 • 2 min
Vláda považuje občiansky sektor za jeden z dôležitých pilierov demokratického zriadenia

Zasadala rady vlády pre mimovládne neziskové organizácie. Zasadnutie Rady bolo príležitosťou pre konštruktívnu výmenu názorov a návrhov s cieľom posilniť partnerstvo medzi vládou a neziskovým sektorom. Bolo tiež priestorom na debatu o praktických krokoch v implementácii strategických dokumentov.

slovakia

left justify in out

V utorok 5. decembra 2023 sa uskutočnilo zasadnutie Rady vlády Slovenskej republiky pre mimovládne neziskové organizácie. Zasadnutie viedla prvá štátna tajomníčka ministerstva vnútra Lucia Kurilovská v zastúpení predsedu Rady - ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka. V úvode zasadnutia boli predstavení noví členovia rady: štátni tajomníci všetkých rezortov a splnomocnenec vlády pre rómske komunity.

Prvou prerokovanou témou boli priority dôležité v kontexte prijatého vládneho programového vyhlásenia. Ide o Akčný plán a Koncepciu rozvoja občianskej spoločnosti na Slovensku na roky 2022 – 2030 a Akčný plán Otvoreného vládnutia na roky 2024-2026.

Kľúčovou informáciou je, že vláda považuje občiansky sektor za jeden z dôležitých pilierov demokratického zriadenia. Hlási sa  k politike otvoreného vládnutia, transparentnosti, podpory občianskej participácie a dobrovoľníctva, ako aj ďalšieho rozvoja občianskej spoločnosti na Slovensku.

Splnomocnenec vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti Filip Vagač vo svojej správe za rok 2023 informoval o plnení úloh, medzi ktoré patrí napríklad participácia neziskových organizácii pri krízových situáciách.

Na zasadnutí rady sa diskutovalo aj o ďalšom plnení akčných plánov.  Aktuálne sú rozpracované viaceré body, napríklad uznávanie dobrovoľníckej práce ako forma spolufinancovania pri projektoch podporovaných z verejných zdrojov, či zapájanie sa zamestnancov verejnej správy do dobrovoľníctva.

Prvá  štátna tajomníčka Lucia Kurilovská pri týchto témach  podporila diskusiu a prispela k rozhodovaciemu procesu.

                         



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Rastislav Čižmár
Zdroj/Foto: Zo zasadnutia Rady. (www.minv.sk)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies