V bločkoch číha nebezpečenstvo: Sú plné chémie!

NETKY.SK • 23 Január 2019, 20:10 • 2 min
V bločkoch číha nebezpečenstvo: Sú plné chémie!

Keď sa povie bloček, väčšina ľudí si vybaví evidenciu tržieb, teda na prvý pohľad nič zdraviu ohrozujúce. Väčšina účteniek ale nebezpečná je, ako aspoň ukázala analýza medzinárodných vedcov pod záštitou Granadskej univerzity.

slovakia

left justify in out

Vyrába sa totiž z termopapiera, ktorý sa potiera látkou Bisfenol A (BPA). O nej existuje vážne podozrenie, že ide o endokrinné disruptory, ktoré môžu viesť až k rakovine.

 

Skupina vedcov skúmala 112 účteniek vyrobených z termopapiera, ktoré kúpila v troch krajinách - Brazílii, Španielsku a Francúzsku. Pri všetkých zisťovala, či obsahujú BPA. Účtenky pochádzali z najrôznejších miest, či už zo supermarketov, benzínových púmp, knižníc alebo od drobných statkárov. Zakúpené boli medzi januárom 2017 a aprílom 2017.

 

Výsledok vedca šokoval. Až 90 percent všetkých účteniek zo Španielska a Brazílie látku obsahovalo. Účtenky z Francúzska ju obsahovali v polovici prípadov, stojí v texte zverejnenom v odbornom časopise Environmental Research. Vo Francúzsku bola miera menšia, pretože tamojšia vláda v roku 2014 rozhodla o obmedzení BPA v termopapieri.

 

img

 

Termopapier je pritom len zlomok z celkového počtu predmetov, kde sa BPA používa. Najčastejšie ho nájdeme v polykarbonátových plastoch, teda napríklad plastových škatuľkách na jedlo, určitom type fliaš, ale napríklad aj v CD nosičoch alebo lakoch. V klasických PET fľašiach sa nevyskytuje (akokoľvek kdekto na internete tvrdí opak, ide o takzvaný hoax).

 

Najväčšiemu riziku čelia predavači

 

Odborníci po celom svete sa dlhodobo snažia nájsť alternatívu k BPA, žiadna adekvátna sa ale zatiaľ nenašla. Francúzsko čiastočne BPA nahradilo látkou BPS (Bisfenol S). Aj ten je však podľa štúdie z Granady endokrinným disruptorom. Je navyše väčšou záťažou pre životné prostredie. "Týmto smerom to nepôjde," myslí si vedec Oleo.

 

K rovnakým výsledkom, ako súčasný výskum, dospelo bádanie michiganskej neziskovej organizácie The Ecology Center vlani v januári. Tá upozornila, že BPA a BPS v účtenkách predstavujú riziko hlavne pre predavača, ktorí ich drží v ruke až 30 za hodinu. Aj v ich krvi našli vysokú hladinu týchto látok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies