VIDEO: Historickú budovu v Kodani zachvátil požiar. Veža historickej budovy sa zrútila

NETKY.SK • 16 Apríl 2024, 10:17 • 2 min
VIDEO: Historickú budovu v Kodani zachvátil požiar. Veža historickej budovy sa zrútila

KODAŇ - V utorok (16. 4.) vypukol požiar v historickej budove burzy cenných papierov v Kodani. Oheň zachvátil aj vežu tejto ikonickej stavby v hlavnom meste Dánska, ktorá sa následne zrútila. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Budova, ktorá sa nachádza vedľa paláca Christiansborg, kde zasadá parlament, je obľúbenou turistickou atrakciou. Jeho výrazná veža v tvare chvostov štyroch drakov spojených dohromady dosahovala výšku 56 metrov (184 stôp).

Nad centrom Kodane sa zdvihli obrovské oblaky dymu a ľudia sa hrnuli do budovy, aby zachránili obrazy. Dánske médiá informovali, že sa evakuuje prístavba parlamentu. Dánsky minister kultúry Jakon Engel-Schmidt povedal, že je „dojímavé“ vidieť, ako okoloidúci pomohli záchranným službám„zachrániť umelecké poklady a ikonické obrazy z horiacej budovy“.

Policajti a hasiči pracovali pred budovou, ktorá bola ohradená lešením. Na mieste boli sanitky, ale neboli hlásené žiadne obete. V budove postavenej v roku 1615 má sídlo Dánska obchodná komora. Vedúci komory Brian Mikkelsen bol jedným z tých, ktorí pomáhali vynášať obrazy z budovy.

Polícia uviedla, že evakuuje budovy na ulici, kde sa nachádza Boersen, vrátane ministerstva financií. Podľa dánskych médií bola nariadená evakuácia aj prístavby dánskeho parlamentu, ktorá sa nachádza v bloku za starou burzou. Polícia na sociálnej sieti X uviedla, že hlavná cesta v Kodani bola uzavretá a ľudia by mali počítať s tým, že oblasť bude na nejaký čas uzavretá. Príčina požiaru nebola bezprostredne známa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: RTVS / foto: kvnutalk
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies