Eduard Heger a Vladimír Lengvarský si pripomenuli Svetový deň boja proti rakovine

NETKY.SK • 4 Február 2022, 09:10 • 2 min
Eduard Heger a Vladimír Lengvarský si pripomenuli Svetový deň boja proti rakovine

BRATISLAVA - Svetový deň boja proti rakovine pripomína každý rok 4. februára, aké je naše zdravie vzácne a krehké. Uviedol to na sociálnej sieti predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO).

slovakia

left justify in out

Podľa slov premiéra na Slovensku ročne pribudne viac ako 30 000 chorých na rakovinu. „Takmer každá rodina vie, aké je to mať onkopacienta alebo prísť pre rakovinu o blízkeho,“ skonštatoval.

 

 

Prioritou každého z nás by malo byť podľa neho chrániť si zdravie. „Prevencia išla počas pandémie do úzadia, ale zachraňuje životy aj v prípade onkologických ochorení. Venujte jej, prosím, dostatočnú pozornosť a choďte na preventívne prehliadky či onkologické skríningy,“ povedal. Ako ďalej doplnil, včasná diagnostika a liečba môžu ľudí zachrániť.

 

Prečítajte si tiež: Veľký úspech! Dievčatku zachránilo život srdce zo Slovenska

 

Na potrebu prevencie upozornil aj minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (OĽaNO). „Odhady medzinárodných spoločností hovoria o tom, že v Európe by mohlo byť nediagnostikovaných až 1 milión prípadov rakoviny, alebo o tom, že jeden z piatich pacientov s rakovinou v EÚ v súčasnosti nedostáva adekvátnu liečbu, ktorú potrebuje. Sú to veľmi alarmujúce a veľmi smutné odhady.“ 

 

Národný onkologický inštitút priniesol informáciu, že v roku 2020 v globále poklesol počet diagnostických vyšetrení v porovnaní s rokom 2019  aj u nás na Slovensku približne o pätinu.

 

img

 

V roku 2020 vyšetrili na 16 certifikovaných mamografických pracoviskách vyše 38 000 žien, čo predstavuje 10 % cieľovej populácie žien vo veku od 50 do 69 rokov a zachytili 310 zhubných nádorov prsníka, prevažne v skorom štádiu ochorenia. „Našou snahou tento rok je dosiahnuť vyššiu účasť na týchto vyšetreniach a certifikovať viac mamografických pracovísk, na ktorých je zabezpečená najvyššia kvalita. V roku 2021 pribudli ďalšie pracoviská pre populačný mamografický skríning, a tak v súčasnosti už máme preverených 19 pracovísk,“ skonštatoval minister zdravotníctva.

 

Možno vás zaujme: Slovenskí vedci vyvinuli monoklonálnu protilátku proti variantu omikron!

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies