Vo väzení bol neprávom, nemecký súd muža po 13 rokoch oslobodil

NETKY.SK • 7 Júl 2023, 19:30 • 2 min
Vo väzení bol neprávom, nemecký súd muža po 13 rokoch oslobodil

MNÍCHOV - Nemecký súd v obnovenom procese zbavil obvinení muža, ktorý si za údajnú vraždu odsedel vo väzení už 13 rokov.

slovakia

left justify in out

Manfred Genditzki podľa nej roky strávil bojom za obnovenie procesu po tom, čo ho odsúdili za údajné usmrtenie staršej ženy, ktorá sa utopila vo vani v byte v spolkovej krajine Bavorsko, kde vtedy pôsobil ako domový správca. "Prišiel ten čas. Počuli ste vyjadrenie súdu, na ktoré ste čakali takmer 14 rokov," povedala v piatok predsedajúca sudkyňa Elisabeth Ehrlová oslobodenému Genditzkému. Ako dodala, nemecká vláda musí muža odškodniť za nespravodlivo udelený väzenský trest. Súd rozhodol, že staršia žena, za vraždu ktorej Genditzkého odsúdili na doživotné väzenie, zrejme zomrela v dôsledku nešťastnej náhody a vôbec nebola obeťou zločinu. Experti totiž vypovedali, že zločin v tomto prípade nie je pravdepodobný.

 

Jeden z expertov vypovedal, že zabitie by bolo "teoreticky možné", lenže naň "neexistujú skutočné dôkazy". Prokuratúra vyzvala súd, aby v obnovenom procese Genditzkého oslobodila, spresňuje DPA. Medzičasom 63-ročný muž, ktorý po celý čas neochvejne trval na svojej nevine, reagoval na verdikt súdi pokojne, v preplnenej súdnej sieni však mali viacerí v očiach slzy. Po svojom oslobodení má teraz Genditzki nárok na finančné odškodnenie, ktoré kritici považujú za príliš nízke - vo výške 368.400 eur, alebo 75 za každý deň, ktorý strávil vo väzení. Mohol by tiež požiadať o materiálne odškodnenie, napríklad za stratu príjmu v čase pobytu vo väzení, dopĺňa DPA. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
TASR/KB Netky, Foto: unsplash
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies