Vianoce na slovenských hradoch a zámkoch

NETKY.SK • 14 December 2023, 18:00 • 2 min
Vianoce na slovenských hradoch a zámkoch

Hoci hradom a zámkom praje skôr letná sezóna, kedy sem smerujú stovky turistov, aj na tento adventný čas si pre návštevníkov pripravili v niektorých hradoch a zámkoch výnimočný vianočný program.

slovakia

left justify in out

Priblížiť niekdajšie vianočné zvyky a tradície aristokratického prostredia má za cieľ podujatie Vianoce s Pálffyovcami, ktoré organizujú na Smolenickom zámku. Historickými Vianocami na hrade aj v podzámčí vás v nedeľu 17. decembra prevedú dve grófky aj so svojimi oddanými zamestnancami. TIeto zaujímavé komentované historické porehliadky sa budú konať každú hodinu od 13. do 18. hodiny.

Zároveň to bude výnimočná príležitosť nahliadnuť do pútavej histórie Smolenického zámku. Pripravená bude aj interaktívna hra s hádankami a sladkými odmenami.

Na Bojnickom zámku sa zasa od 14. decembra do 8. januára konajú lektorované prehliadky nádherne vianočne vyzdobeným zámkom. Sviatočná trasa prehliadky má sedem zastavení, počas ktorých sa návštevníci dozvedia viac o tom, ako sa kedysi trávili Vianoce na zámku, vrátane unikátnych informácií o zvykoch, výzdobe, sviatočnom menu, dobovej hudbe a ďalších zaujímavostí. 

Na hrade Modrý kameň môžete v sobotu 16. decembra zažiť výnimočný adventný koncert v barokovej sále kaštieľa. Na koncerte vystúpia žiaci a učitelia Súkromnej základnej umeleckej školy a Súkromného konzervatória PinkHarmony zo Zvolena, detský spevácky zbor Superar Slovakia z Veľkého Krtíša a žiaci ZŠ A. Škultétyho vo Veľkom Krtíši. 

Na Bratislavskom hrade 17. a 18. decembra pokračujú Stredoveké remeselné trh. Na nádvorí hradu si môžete vybrať z mnohých originálnych remeselných výrobkov, vidieť majstrov pri práci, alebo ochutnať z výnimočnej stredovekej kuchyne. Môžete to spojiť s návštevou výstavy Pokoj ľuďom dobrej vôlue, Betlehemy na Slovensku v tunajšom Historickom múzeu na 3. poschodí. 

 

Vianoce na Oravskom hrade môžete zažiť od 28. do 30. decembra. Podujatie pripravilo Oravské múzeum P. O. Hviezdoslava. Na hlavnom nádvorí si budete môcť pozrieť predstavenie "O Popoluške", súčasťou sviatočných prehliadok bude vianočne vyzdobený hrad, vianočné melódie, tradičné vinše a koledy aj tematická výstava "V teple a kráse odetí".

Na Ľubovnianskom hrade bude vianočný program, vrátane osvetlenia a výzdob od 25. decembra až do 7. januára. Šľachtické Vianoce tu môžete zažiť od 27. do 30. decembra. Ich súčasťou bude koncert kapely Srdcovka v kaplnke, vianočné trhy, komentované prehliadky o tradičných Vianociach, tvorivé dielne... Na Nový rok sa môžete zúčastniť slávnostnej Svätej omše, pre deti je na nádvorí pripravená nová sánkarská dráha.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies