Ako bude vyzerať celoplošné testovanie v praxi? Ministerstvo predostrelo plán!

NETKY.SK • 21 Október 2020, 22:32 • 2 min
Ako bude vyzerať celoplošné testovanie v praxi? Ministerstvo predostrelo plán!

BRATISLAVA – Ministerstvo obrany SR pripravilo plán, ako by malo celoplošné testovanie vyzerať v praxi. Načo by sa ľudia mali pripraviť v prípade, že sa testovania zúčastnia?

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ako informovalo Ministerstvo zdravotníctva SR na svojej facebookovej stránke, cieľom celoplošného testovania je zachytiť skryté ohniská nákazyspomaliť šírenie koronavírusu medzi ľuďmi.

 

Zároveň poskytnúť lekárom dostatok času a priestoru, aby sa dokázali postarať o vážne chorých pacientovzabrániť, tomu, aby do nemocníc začali nárazovo prúdiť pacienti s COVID-19

 

img

 

Mohlo by vás zaujímať: Celoplošné testovanie na COVID-19 ešte nie je isté, vláda hovorí aj o lockdowne

 

Kedy sa bude testovať?

Masívne pretestovanie obyvateľstva je naplánované v dvoch fázach, pričom prvá prebehne od 30. októbra do 1. novembra 2020 a druhá 6. až 8. novembra, vždy od piatka do nedele.

 

„Tým, že sa prídeme otestovať, zistíme nielen svoj vlastný stav, ale teda pomôžeme ochrániť aj svojich blízkych a ľudí v širšom okolí,“ apeluje rezort na verejnosť.

 

img

 

Testovanie teda prebehne počas dvoch po sebe idúcich víkendov, pričom rezort odporúča, aby obyvatelia absolvovali obe testovania. Zároveň zdôrazňuje, že medzi jednotlivými testovaniami by mali ľudia eliminovať sociálny kontakt na nevyhnutné minimum a dodržiavať schválené epidemiologické opatrenia.

 

Prečítajte si viac: Počty infikovaných na Slovensku rapídne stúpajú, laboratóriá evidujú vyše 2200 nových prípadov

 

Kto bude bezplatne otestovaný?

Na základe rozhodnutia vlády bude celoplošné testovanie dobrovoľné, pričom sa ho môžu zúčastniť všetky osoby staršie ako 10 rokov.

 

Účasť na testovaní sa pritom neodporúča osobám na 65 rokov, ktoré trávia väčšinu svojho času doma, prípadne ľuďom so zníženou mobilitou či zdravotnými obmedzeniami.

 

img

 

Na testovaní sa taktiež nezúčastnia klienti domovov sociálnych služieb a hospitalizovaní pacienti, ktorí budú pretestovaní priamo vo svojich zariadeniach.

 

Kam a v akom čase sa treba na testovanie dostaviť?

Rezort obrany uviedol, že ak to bude možné, testovanie prebehne v exteriéroch, pričom postup odberov bude jednosmerný, aby sa znížil počet osôb na jednom mieste.

 

V prípade, že takáto možnosť nebude, testovanie prebehne v interiéroch za prísnych epidemiologických opatrení, pričom zdravotnícky personál bude miestnosti pravidelne dezinfikovať, aby sa tak zamedzilo prípadnému šíreniu nákazy.  

 

Prečítajte si viac: V čase celoplošného testovania by sa nemalo cestovať cez hranice

 

Rezort dodáva, že testovanie môžu ľudia absolvovať na ľubovoľnom odbernom mieste v čase od 8:00 - 12:00 hodiny a 13:00 - 20:00 hodiny. Zároveň prízvukuje, že nie je potrebné ho absolvovať výlučne v mieste trvalého bydliska
 

Kto bude ľudí organizovať a testovať?

Na poriadok a dodržiavanie pravidiel počas testovania bude dohliadať jeden policajt a jeden príslušník Ozbrojených síl SR. Testujúci personál bude vopred testovaný a vzorky bude odoberať iba zdravotníci. Ministerstvo tiež dodáva, že vzorky budú samozrejme bezpečne zlikvidované.

 

Čo ak budete pozitívny?

V prípade pozitívneho výsledku testu jednej z osôb žijúcich v spoločnej domácnosti, rezort zabezpečí náhradné ubytovanie, v ktorom budú môcť ľudia absolvovať povinnú karanténu, aby sa eliminovalo riziko šírenia nákazy.

 

Ak takéto riziko nehrozí, ľudia s pozitívnym testom absolvujú 10-dňovú domácu karanténu. Zároveň treba o výsledku telefonicky, SMSkou či mailom informovať svojho všeobecného lekára a ľudí, s ktorými prišiel v posledných dvoch dňoch do kontaktu a vyzvať ich, aby sa nechali otestvať.

 

img

 

Ministerstvo zároveň odporúča sledovať si príznaky a v prípade zhoršeného stavu kontaktovať svojho ošetrujúceho lekára alebo Regionálny úrad verejného zdravotníctva. Zároveň apeluje na verejnosť, aby dodržiavali prísnu karanténu a vylúčili osobný kontakt.

 

Izoláciu je možné opustiť iba v prípade, ak pozitívne testovaná osoba nevykazuje za posledné 3 dni klinické príznaky a nebola v kontakte s infikovanou osobou.

 

Na ukončenie karantény sa nevyžaduje negatívny test. „U mnohých osôb pretrváva pozitivita testu, ale samotný vírus po uvedenom časovom limite už nie je schopný prenosu z človeka na človeka, teda osoba sa nepovažuje za infekčnú,“ upozorňuje ministerstvo.

 

„Slovákom, ktorí žijú v zahraničí, neodporúčame cestovať na Slovensko kvôli plošnému testovaniu,“ prízvukuje rezort obrany. Pre navrátilcov sa totiž vzťahujú podmienky platné od 1. októbra 2020 uverejnené na stránke Ministerstva zdravotníctva SR.

 

Čo ak budete negatívny?  

Rezort v takomto prípade odporúča, aby sa takéto osoby opakovane zúčastnili na celoplošnom testovaní o 7 dní, keďže môžu byť iba v štádiu ochorenia, pričom sa ešte neprejavila infekcia.

 

Ako bude prebiehať samotné testovanie na odbernom mieste?

Pri vstupe do odberného miesta si každý vydezinfikujte ruky, prostriedkami, ktoré budú k dispozícii. Následne sa registrujú u pracovníka preukázaním občianskeho preukazuvyplnením formuláru.  

 

img

 

Po registrácii každý dostane pridelené číslovreckovku, aby si pri odpadkovom koši mohol vysmrkal nos a odkašľať. Následne pristúpi k zdravotníkovi aj s prideleným číslom a ten mu odoberie vzorku z nosohltana jemnou tyčinkou.

 

Kde čakáte na výsledky?

Kým sa test vyhodnotí, otestovaní ľudia budú čakať na výsledok na presne určenomvydezinfikovanom mieste. Vo vyhodnotení si zdravotník každého jedného volá podľa prideleného čísla. 

 

Otestovanej osobe vypíše zdravotník certifikát, kde vyznačí výsledok vykonaného testu aj s inštrukciami, čo treba robiť v prípade pozitívneho či negatívneho testu.

 

Ochranné pomôcky pred koronavírusom si môžete objednávať na shop.netky.skNa sklade sú dezinfekčné gély, ale aj ochranné rúška - jednorázové i textilné

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona