Kam v Európe za romantikou? Miláno, Paríž ani Benátky to nie sú!

NETKY.SK • 4 Jún 2019, 20:45 • 2 min
Kam v Európe za romantikou? Miláno, Paríž ani Benátky to nie sú!

Mnoho ľudí sa určite zhodne, že Paríž, Benátky alebo Rím sú romantické mestá. Pokiaľ ale túžite po mieste menej prežitom a preplnenom, vyskúšajte niečo netradičné. Trebárs nórsky Bergen so strhujúcou okolitou prírodou alebo farebnou portugalskou Sintrou.

slovakia

left justify in out

Bergen, Nórsko

 


Nórsko je preslávené svojou divokou krajinou. Ak chcete kombinovať pobyt v prírode a v meste, navštívte Bergen, ktorý je druhým najväčším mestom v krajine a otvára sa mu brána k fjordom. Je zasadený v kopcoch pri pobreží a nájdete v ňom malebné zákutia, ako napríklad rad farebných domčekov v historickom centre.

 

img

 

Tú pravú romantiku si ale môžete vychutnať hlavne za bránami Bergena poznávaním fjordov. Jedným z tých vzdialenejších je Sognefjord, ktorý je najdlhší v Nórsku a druhý najdlhší na svete. Mnoho turistov obdivuje krásy týchto jedinečných morských zálivov z paluby výletnej lode, vylúčené nie sú ani treky, aj keď z Bergenu to chce vybrať niečo bližšie. A ak ste zo starej školy, existuje niečo romantickejšie než si vychutnať krásu prírody pod jasnou hviezdnou oblohou?

 

Sintra, Portugalsko

 

Mesto hýriace farbami, to je portugalská Sintra. Ideálne únik z Lisabonu, od ktorého sa nachádza skutočne kúsok. To už dobre vedela kráľovská rodina, ktorá tu má svoje letné sídlo. Po jej vzore na to prišli aj sami turisti, ktorí tam utekajú, aby si oddýchli od rušnejšej metropoly.

 

img

 

Najvýraznejšou dominantou je palác Pena, pre ktorý je charakteristický predovšetkým svietivo žltou a sýto červenou farbou. V blízkosti historického jadra sa nachádza aj komplex zvaný Quinta da Regaleira. Hlavným ťahákom v ňom je Iniciačná studňa, ktorá akoby vypadla z filmu Faunov labyrint od Guillerma del Tora. Aj takto môže vyzerať rozprávková romantika.

 

Wales, Veľká Británia

 

Anglicko aj Škótsko ste už možno navštívili. V tom prípade je na čase zoznámiť sa bližšie aj s Walesom, v ktorom môžete obdivovať pokojnú prírodu, vodopády, malebné dedinky alebo hrady. Na jeden môžete vyraziť rovno v Cardiffe, hlavnom meste ležiacom na juhu Walesu. Odtiaľto potom môžete vyraziť, kam sa vám len zachce, napríklad až na úplný sever.

 

img

 

Tam nájdete napríklad ostrov Anglesey, ktorý je s pevninou spojený Telfordovým mostom zapísaným na zoznam UNESCO. Okrem romantických útesov, lemujúcich pobrežie a pláže, sú to napríklad rozľahlé a trávnaté pláne. A tiež dediny, ktoré nie sú paradoxne ničím zaujímavé, okrem svojho názvu. Ten totiž tvorí 58 písmen a ide o najdlhší názov sídla v Európe. Súčasťou Anglesey je menší ostrovček Holy Island, ktorého dominantou je maják South Stack.

 

Škótska pre muža

 

Ak vás viac ako Wales láka Škótsko, máme tip na destináciu, ktorá nepochybne zaujme aj mužov. Jedná sa o ostrov Islay, vyhlásený tým, že na ňom nájdete hneď deväť páleníc svetovo preslávenej whisky.

 

img

 

Mimo obdobia festivalu, ktorý tento nápoj oslavuje, sa netreba báť davov, ktoré sa inak neveľkému odľahlému ostrovu vyhýbajú. Atmosféra Islay vás iste dostane, okrem iného, aj nekonečnou zeleňou a domáckou až rodinnou atmosférou.

 

Gruyères, Švajčiarsko

 

Ak vám názov Gruyères niečo hovorí, patríte zrejme medzi milovníkov syrov. Švajčiarske mestečko posadené na vrcholku kopca dalo totiž meno jednému z najznámejších syrov na svete. Na svoje si tu všeobecne prídu milovníci najrôznejších gastro špecialít, lahodné a extrémne tučné dvojité smotany, čokolády alebo fondue. Jeho hlavnou prísadou je samozrejme syr Gruyère.

 

img

 

Samotné mestečko ponúka romantické uličky, hotelíky, hrad a hneď za bránami sa do výšky klenú vrcholky Álp. Úplne sa preto ponúka urobiť si napríklad romantický piknik na horskej lúke. A ak je vaša predstava o romantike trochu odlišná, nájdete v Gruyères bar, za ktorého vizuálnou stránkou stojí autor filmového Votrelca Hans Rudolf Giger. Tak sa pohodlne usaďte pod kostnatú klenbu a dajte si napríklad absynth.

 

Gdansk, Poľsko

 

Za romantikou nemusíte cestovať cez celú Európu. Mnoho okúzľujúcich miest nájdete aj u našich severných susedov v Poľsku. Zabudnite však na Krakov alebo a vydajte sa o niečo ďalej až k pobrežiu Baltského mora. Gdansk v sebe spája históriu s modernou. Nájdete v ňom domy, ktoré pochádzajú zo stredoveku, renesancie, ale i baroka.

 

img

 

Jednou z hlavných dominánt je tehlová bazilika, najfrekventovanejšia zóna je pozdĺž nábrežia, kde nájdete množstvo reštaurácií a ďalších zaujímavostí. Ak vás láka trocha temná turistika, nájdete v meste cintorín, ktorý je akousi poctou ďalším cintorínom zničeným počas druhej svetovej vojny. Konflikt pripomínajú tiež zničene budovy na Westerplatte, kde sa odohrala vôbec prvá bitka druhej svetovej vojny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies