Začarovaný kruh zneužívania: Prečo obete emočného či fyzického násilia tak dlho zostávajú v nefungujúcich vzťahoch?

NETKY.SK • 14 December 2023, 20:45 • 2 min
Začarovaný kruh zneužívania: Prečo obete emočného či fyzického násilia tak dlho zostávajú v nefungujúcich vzťahoch?

Bohužiaľ, pre mnohých ľudí, keď sa pokúšajú opustiť tieto vzťahy, sú tak zviazaní so svojím násilníkom, že sa vrátia. Iní sa vôbec nepokúšajú odísť a z pazúrov zneužívania sa oslobodia až vtedy, keď ich vyhodia. Zneužívajúci vzťah s narcisom alebo psychopatom má tendenciu sledovať rovnaký vzorec: idealizácia, devalvácia a vyradenie.

slovakia

left justify in out

Prečo ľudia zostávajú v zneužívajúcich vzťahoch? Prečo jednoducho neodídu?

Ľudia, ktorí nikdy neboli zneužívaní, sa často čudujú, prečo človek neopustí násilníka. Nerozumejú tomu, že odchod môže byť komplikovaný a nebezpečný.  Odchod je pre obeť často najnebezpečnejším obdobím pretože zneužívanie je o moci a kontrole. Keď obeť odíde, prevezme kontrolu nad svojím životom. To ohrozuje silu násilníka a môže spôsobiť odvetu.

Okrem toho existuje mnoho dôvodov, prečo ľudia zostávajú vo vzťahoch zneužívajúcich ľudí.

Strach

Človek možno nevie, ako vyzerá zdravý vzťah. Možno vyrastali v prostredí, kde bolo zneužívanie bežné. Možno si neuvedomujú, že ich vzťah je nezdravý.

Osoba sa pravdepodobne bude báť dôsledkov, ak sa rozhodne opustiť svoj vzťah, či už zo strachu z konania svojho partnera alebo zo strachu o svoju vlastnú schopnosť byť nezávislý.

Opustiť násilný vzťah je mnohokrát nielen emocionálne ťažké, ale môže byť aj život ohrozujúce. V skutočnosti je najnebezpečnejším obdobím v násilnom vzťahu po rozchode. U žien je 70-krát vyššia pravdepodobnosť, že budú zabité v priebehu týždňov po opustení svojho násilného partnera, než kedykoľvek počas vzťahu.

Normalizovanie zneužívania

Ak niekto vyrastal v prostredí, kde bolo zneužívanie bežné, možno nevie, ako vyzerajú zdravé vzťahy. V dôsledku toho nemusia rozpoznať, že správanie ich partnera je nezdravé alebo urážlivé.

Ľudia v emocionálne zneužívajúcich vzťahoch často nemusia pochopiť, že sú zneužívaní, pretože nejde o násilie. Mnohí tiež odmietnu alebo zľahčujú emocionálne zneužívanie, pretože si nemyslia, že je také zlé ako fyzické zneužívanie. Pre tých, ktorí sú v násilných vzťahoch, je ťažké opustiť svojich partnerov, keď sa neustále cítia bezcenní a že pre nich neexistuje lepšia možnosť.

Ľudia v násilných vzťahoch sa často pokúšajú rozísť sa so svojím partnerom niekoľkokrát, kým sa rozchod neudrží. V priemere sa osoba v násilnom vzťahu pokúsi odísť 7-krát, kým napokon definitívne odíde. Ľudia v násilných vzťahoch sa často pokúšajú rozísť sa so svojím partnerom niekoľkokrát, kým sa rozchod neudrží. V priemere sa osoba v násilnom vzťahu pokúsi odísť 7-krát, kým definitívne odíde.

Pocit hanby

Pre niekoho môže byť ťažké priznať, že bol alebo je zneužívaný. Môžu mať pocit, že urobili niečo zlé, že si zaslúžia zneužívanie alebo že zažívanie zneužívania je znakom slabosti. Pamätajte, že presúvanie viny je bežná taktika, ktorú môže partner použiť, a môže posilniť pocit zodpovednosti za urážlivé správanie partnera.

Ľudia v násilných vzťahoch sa často cítia trápne priznať, že ich partner je násilný, zo strachu, že budú súdení.

Viera, že ak to vydržia, veci sa môžu zmeniť

Veľa ľudí v násilných vzťahoch v nich zostáva, pretože milujú svojho partnera a myslia si, že sa veci zmenia. Môžu sa tiež domnievať, že správanie ich partnera je spôsobené ťažkými časmi, alebo majú pocit, že môžu zmeniť svojho partnera, ak sú sami lepším partnerom. Nikdy nezostávajte vo vzťahu, v ktorom sa spoliehate na to, že niekto zmení svoje správanie k lepšiemu.

Zdieľanie osobného života

Manželstvo, deti a spoločné financie sú často obrovskými dôvodmi, prečo v nich ľudia v násilných vzťahoch zostávajú. Existujú však aj podobné faktory, ktoré ovplyvňujú rozhodnutia mladých ľudí zostať vo vzťahoch, vrátane spoločných skupín priateľov a životných situácií.

Túžba byť spasiteľom

Mnohí opísali túžbu pomáhať alebo milovať svojich partnerov s nádejou, že ich môžu zmeniť: „Veril som, že by som mohol milovať jeho zneužívanie.“ Iní opisovali vnútorné hodnoty alebo záväzky voči manželstvu alebo partnerovi pomocou tweetov ako: „Myslel som si, že budem ten silný, kto ho nikdy neopustí a nepreukáže mu lojalitu. Opravil by som ho a naučil ho láske.“ Iní mali súcit a uprednostňovali potreby svojho partnera nad svojimi vlastnými: „Jeho otec zomrel, stal sa z neho alkoholik.

Prepojenosť s násilníkom?

Bohužiaľ, pre mnohých ľudí, keď sa pokúšajú opustiť tieto vzťahy, sú tak zviazaní so svojím násilníkom, že sa vrátia. Iní sa vôbec nepokúšajú odísť a z pazúrov zneužívania sa oslobodia až vtedy, keď ich vyhodia. Zneužívajúci vzťah s narcisom alebo psychopatom má tendenciu sledovať rovnaký vzorec: idealizácia, devalvácia a vyradenie.

V určitom okamihu bude obeť taká zlomená, že násilník už nebude mať z ich používania žiaden úžitok. Možno ich úplne zruinovali, alebo zničili ich sebavedomie, alebo ešte horšie, a presunuli sa k svojmu ďalšiemu cieľu.

Akonáhle však budú preč, obeť môže konečne začať prichádzať na to, že boli zneužití. Môžu smútiť a konečne uvidia škody, ktoré boli napáchané, a uvedomia si, že to nebola ich chyba. Vtedy môže skutočne začať uzdravovanie.

Zdroje:

https://survivorshelpline.org/why-do-people-stay-in-abusive-relationships.php

https://www.thehotline.org/support-others/why-people-stay-in-an-abusive-relationship/

https://www.joinonelove.org/learn/why_leaving_abuse_is_hard/

https://ifstudies.org/blog/eight-reasons-women-stay-in-abusive-relationships

https://www.businessinsider.com/trauma-bonding-explains-why-people-often-stay-in-abusive-relationships-2017-8

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
titulná fotografia: domesticshelters.org
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies