Vláda predĺžila a rozšírila zákaz dovozu niektorých potravinárskych komodít z Ukrajiny

NETKY.SK • 29 November 2023, 15:30 • 2 min
Vláda predĺžila a rozšírila zákaz dovozu niektorých potravinárskych komodít z Ukrajiny

Vláda na dnešnom rokovaní schválila návrh Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR), ktorým sa predlžuje zákaz dovozu niektorých potravinárskych surovín a produktov z nich z Ukrajiny. Pôvodné uznesenie o zákaze štyroch komodít bolo v platnosti do konca roka 2023. Zároveň sa rozšíril zoznam komodít a produktov o ďalšie položky. Tiež sa zavádza režim umiestňovania colnej uzávery na všetky ostatné poľnohospodárske a potravinárske zásielky z Ukrajiny, ktoré cez územie Slovenskej republiky tranzitujú.

slovakia

left justify in out

,,Stále trváme na tom, že v prípade dovozu komodít z Ukrajiny potrebujeme celoeurópske riešenie. Predlžovanie zákazu v jednotlivých členských krajinách jednoducho nemá 100 – percentný účinok na ochranu našich poľnohospodárskych trhov. Požadujeme taký režim obchodu a tranzitu z Ukrajiny, ktorý zaručí, že naše poľnohospodárske a potravinárske trhy dokážu konkurovať cenou tomu ukrajinskému a na druhej strane záruky, že kvalita dovozu z Ukrajiny spĺňa európske pravidlá, uviedol minister Richard Takáč.
 
Pôvodný zoznam štyroch komodít platný od 16. 9. 2023 – pšenica, kukurica, repkové semeno a slnečnicové semeno sa rozšíril a môže sa meniť na základe aktuálneho vývoja na trhu rozhodnutím ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR: 
 
·       prírodný med
·       jedlé produkty živočíšneho pôvodu inde nešpecifikované ani nezahrnuté (poznámka: výlučne materská kašička a propolis, jedlé)
·       pšenica a súraž
·       jačmeň
·       kukurica
·       pšeničná múka
·       slad, tiež pražený
·       sójové bôby, tiež drvené
·       semená repky alebo semená repky olejnej, tiež drvené
·       slnečnicové semená, tiež drvené
·       trstinový alebo repný cukor a chemicky čistá sacharóza, v pevnom stave
·       otruby
·       pokrutiny a ostatné pevné zvyšky, tiež drevené alebo vo forme peliet vnikajúce pri extrakcii sójového oleja
·       pokrutiny a ostatné pevné zvyšky, tiež drvené alebo vo forme peliet, vnikajúce pri extrakcii rastlinných tukov alebo olejov



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies