Pri veľkej vlakovej lúpeži pred 60 rokmi zmizlo viac ako 2,5 milióna libier

NETKY.SK • 7 August 2023, 13:35 • 2 min
Pri veľkej vlakovej lúpeži pred 60 rokmi zmizlo viac ako 2,5 milióna libier

Cheddington/Bratislava- Dejiny sú plné kriminálnych udalostí, tie najväčšie vzbudzujú záujem ľudí dodnes

slovakia

left justify in out

Lúpežné prepadnutia dostavníkov a vlakov poznáme z historických filmov. Najmä malých chlapcov očarúvajú záhadné príbehy hrdinov, ktorí odzbrojili nebezpečných kriminálnikov. V dávnych dobách sa udialo zopár zločineckých "akcií", ktoré sa zapísali do dejín kriminalistiky. Patrí medzi nich aj Veľká vlaková lúpež, ktorej aktérov takmer o tridsať rokov neskôr nasledoval slovenský gang.

 

Bol štvrtok 8. augusta 1963 približne 3.00 hodiny nadránom, keď vlak spoločnosti Traveling Post Office prešiel okolo britského mestečka Leighton Buzzard. Personál triedil vo vlaku poštu a balíky. Strojvodca Jack Mills zbadal červený signál a vlak zastavil. Signál bol však falošný, niekto zmenil svetelnú signalizáciu. V utorok 8. augusta uplynie 60 rokov, odkedy skupina ozbrojených lupičov prepadla vlak a ukradla viac ako 2,5 milióna libier. Veľká vlaková lúpež sa odohrala približne 80 kilometrov od Londýna neďaleko Cheddingtonu. Začiatkom toho roku sa kriminálnik Bruce Reynolds dozvedel o nočnom vlaku, ktorý pravidelne prevážal zo škótskeho Glasgowa do Londýna opotrebované malé librové bankovky na likvidáciu. Spoj vypravovali s minimálnou policajnou ochranou. Reynolds informáciu preveril a pripravil plán prepadnutia vlaku. V osudnú noc po zastavení vlaku Mills zistil, že káble traťového telefónu sú prerezané. Keď sa chcel vrátiť do vlaku, zhodili ho zo železničného násypu.

 

V druhom vozni sa triedila doporučená pošta, kde sa nachádzala hotovosť 2,3 milióna libier (v súčasnosti približne 30 miliónov libier). Medzičasom maskovaný muž vyliezol do kabíny vlaku a tyčou udrel rušňovodiča. Ďalší lupiči odpojili vagóny a nechali za rušňom prvé dva vozne s cenným majetkom. Strmý terén bol nepraktický na vynesenie koristi z vlaku, preto gang posunul súpravu o míľu ďalej k mostu Bridego, kde už čakali nákladné autá na prepravu lupu. Na moste lupiči vytvorením ľudskej reťaze premiestnili 120 vriec obsahujúcich 2,5 tony peňazí. Lúpež bola dobre zorganizovaná a rýchla. Pred odchodom nariadili zamestnancom, aby zostali nehybne 30 minút, kým kontaktujú políciu. To dalo vyšetrovateľom dôležitú stopu - gang mal úkryt do 30 minút jazdy od miesta činu. Zlodeji si prenajali starý farmársky dom v Oakley Buckinghamshire v grófstve Oxfordshire. Po vyhlásení rozsiahleho pátrania, informoval miestny obyvateľ políciu o netradičnom pohybe okolo farmy. Keďže aj nad ňou sa práve v tom čase konali cvičné lety britského kráľovského letectva (RAF), nízko letiace lietadlá si gang mylne spojil s pátraním. Zločinci si peniaze rozdelili a farmu opustili.

Polícia objavila na mieste veľké množstvo potravín, obaly na bankovky, poštové vrecia, balíky a niekoľko ďalších stôp. Počas nasledujúcich niekoľkých mesiacov zadržali policajti postupne 12 členov gangu. V procese, ktorý sa stal najdlhším v histórii anglického súdnictva boli obžalovaní Ronald Biggs, Gordon Goody, Jimmy Hussey, Roy James, Robert Welch, Charlie Wilson a Tomy Wisbey. Súd ich odsúdil na 30 rokov. Williama Boala a Rodgera Cordreya na 14 rokov, Briana Fielda na päť a Johna Wheatera na tri roky. Johna Dalyho súd oslobodil. Gang dostal spolu 307 rokov väzenia. Väčšina odsúdených si tresty odsedela. Po zmene trestného zákona niektorých z nich v 70. rokoch z väzenia prepustili. Wilsonovi, Biggsovi a Reynoldsovi sa však podarilo utiecť. Wilson žil v Montreale. Biggs ušiel najskôr do Paríža, kde sa podrobil plastickej operácii a usadil sa v Brazílii. Po návrate do Británie ho však uväznili.

 

Vodca lupičskej bandy Reynolds, ktorý unikal polícii až päť rokov, utiekol do Mexika, kde žil s rodinou pod cudzím menom. Po príchode do Británie ho zatkli a odsúdili na 25 rokov väzenia. Z celkovej ulúpenej čiastky 2,631 684 libier sa našlo približne 330 000 libier. O osude zvyšku peňazí existujú dodnes len dohady. V roku 1967 natočil režisér Peter Yates fiktívne spracovanie udalosti s názvom Lúpež. Film bol pre neho vstupenkou do Hollywoodu.

 

Podobný zločin prepadu poštového vlaku s tragickým následkom sa odohral aj v Rakúsku. Slovenský gang na čele s Liborom Ollerom prepadol 9. apríla 1990 poštový vagón medzi Sankt Pöltenom a Viedňou. Poštových úradníkov spútali, jedného zastrelili a zhabali vrecia s 35 miliónmi šilingov (približne 91 miliónov československých korún). Išlo o jednu z najväčších poštových lúpeží v histórii Rakúska. Vodcu zločineckej bandy Ollera odsúdili na 20 rokov väzenia, ďalší traja Slováci dostali po desať rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies