TIP NA KNIHU Bola druhá svetová vojna a ju mali čochvíľa poslať do koncentračného tábora. Ako Židovku ju čakala iba smrť, ale potom sa niečo stalo. Potom sa začala tváriť, že je pravou nacistkou

NETKY.SK • 2 December 2022, 12:00 • 2 min
TIP NA KNIHU Bola druhá svetová vojna a ju mali čochvíľa poslať do koncentračného tábora. Ako Židovku ju čakala iba smrť, ale potom sa niečo stalo. Potom sa začala tváriť, že je pravou nacistkou

Čo všetko by ste boli ochotní urobiť pre záchranu? Občas človek nemá na výber, občas musí zájsť ďalej, oveľa ďalej, než by si kedy pomyslel. Občas musí predstierať, že je niekým, kým nie je, niekým, kým ani byť nechce.

slovakia

left justify in out

Svoje o tom vie hrdinka z knihy Svetlo v okne, ktorú napísala Marion Kummerow, a hoci je to príbeh vymyslený, riadky sú napísané tak, až veríte každé jedno slovo. Želáte si vyskočiť do strán a objať niektoré postavy, zašepkať im, že nie sú nič menej, že nie sú bezcenní, hoci Hitler to tak tvrdil a svet zošalel.

 

Nacista

 

Wilhelm je nacista ako sa patrí, možno nie až taký, ako bol jeho otec či taký, za akého sa považuje jeho starší brat, ale predsa i on súhlasí s ideológiou a jediný dôvod, prečo nie je úplne posadnutý Hitlerom, je láska k slobode. Má totiž rád ženy, ach, a ešte ako, žije si v Paríži, robí svoju vlasteneckú prácu, ale je rád, že ho rodina nevidí, lebo ho to odbremeňuje od viacerých povinností. Niežeby bol lenivý, len jednoducho vyhľadáva zábavu. Vyhľadáva rozkoš, občas sa utápa v alkohole a jeho myšlienky sú podobné, aké by ste očakávali skôr od nejakého dospievajúceho chlapca. Židov však tiež horlivo nenávidí, má teóriu, že na svete bude krajšie a lepšie, keď sa podarí podradnú rasu konečne vykinožiť, keď konečne zmiznú a zostanú len tí dobrí. Tí vyvolení.

Z Paríža by sa nebol vrátil do Berlína, ale tá správa o smrti rodičov ho zaskočí, tá správa mu obráti všetko hore nohami.

 

img

 

Slúžka

 

Margarete je obyčajná slúžka, vlastne nie, ona je menej ako obyčajná slúžka. Keby aj chcela na svoje postavenie čo len na chvíľu zabudnúť, pohľad na žltú hviezdu jej pripomína, kam patrí. Slúži u boháčov, u významných posluhovačov Vodcu a je iróniou, že jedine táto práca ju zachránila, inak by skončila v tajomnom tábore, o ktorom sa šepká a v ktorom skončili všetci jej rodinní príslušníci.

Modlí sa, nech sa niečo stane, ale netuší, že jej prosba bude vypočutá. Je to rýchle, veľmi rýchle, dom, v ktorom drie, je v troskách, bombardovanie sa postaralo o náhly koniec. Všetci sú mŕtvi, len ona prežila. A keď hľadí na svoju budúcnosť, keď si uvedomí svoju prítomnosť a zaspomína si na minulosť, napadne jej riešenie. S trasúcimi rukami si odopne žltú hviezdu, navlečie si cudzí kabát a vezme si cudzie doklady. Od tej chvíle nie je Margarete, na tú musí zabudnúť, od toho okamihu sa volá Annegret Huberová, je dcérou zosnulých pánov. Je nacistkou.

 

Nerátala

 

Margarete, pravdaže, nerátala s komplikáciami, lebo keď sa plán v jej mysli zrodil, nemala čas a ani príležitosť položiť si logické otázky. Darmo, že ušla do Lipska, darmo, že nie je na očiach, vôbec si neuvedomovala, že bratia tej, za ktorú sa vydáva, budú svoju sestru hľadať, budú chcieť vedieť, ako sa má. Môže sa skrývať, koľko chce, ale všetka jej nádej visí na vlásku, už-už sa pretrhne, čochvíľa ju potrestajú. Alebo nie?

 

Dohoda

 

Wilhelm sa na pohreb rodičov vrátil, aj u staršieho brata býval, aj si zahryzol do jazyka a ako správny nacista neprejavoval emócie. Keď však dostal šancu odísť, aby vypátral, kde sa ukrýva tá nezbednica jeho sestra, ihneď ju využil a v Lipsku zistil čosi šokujúce. Margarete, prekliata Židovka, si dovolila klamať, dovolila si ukradnúť niečiu identitu. A on by ju razom mohol udať a aj by to mal urobiť. Tak prečo jej tajomstvo neprezradil a prečo ju dokonca berie do Paríža?

Svetlo v okne je iná kniha, originálna, tvrdá, miestami človeka reže do srdca, lebo keď čítate zvrátené myšlienky, ako pravý Nemec neprejavuje bolesť, keď čítate o žene, ktorá si vyvrtla členok, ale odmieta prejaviť, že ju to bolí, lebo je to obeť pre Vodcu, keď čítate, ako si niekto dovolil znásilniť Židovku, len preto, že je Židovka a nezamýšľal sa nad spôsobenou ujmou, neveríte. Nemôžete uveriť, že toto sa dialo, že to niekto dovolil a žasnete nad autorským umením, ktorému sa aj do drsnosti podarilo vpliesť trochu lásky a tepla. A aj zvláštnej a možno na záhubu odsúdenej romantickej lásky medzi tou, čo by mala zomrieť a tým, ktorý by ju na smrť mal poslať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies