Vianoce. Krásne sviatky či pohroma?

NETKY.SK • 22 December 2013, 12:59 • 2 min
Vianoce. Krásne sviatky či pohroma?

BRATISLAVA – Vianoce: stromček, sviečky, kapor, rozprávky, darčeky, rodina... Viete si predstaviť, že by ste ich neslávili? Existuje však veľa ľudí, ktorí sa nevedia dočkať aby už bolo po nich.

slovakia

left justify in out

Preplnené obchody, nadmerná snaha obchodníkov predať v atraktívnom obale staré „ haraburdy“ a všadeprítomný zhon sú jednou zo stránok blížiacich sa vianočných sviatkov. Mnohým však Vianoce pripomínajú aj dávno zahojené rany. V tomto porovnaní je stres, že nestihneme upratať či napiecť niekoľko druhov koláčikov, naozaj maličkosťou.

Podľa jedného britského prieskumu sú Vianoce nočnou morou takmer 40 % dospelých, ktorí sa rozviedli alebo zostali na ocot. A problém je závažnejší u staršej generácie. Plných 50 % dôchodcov nad 65 rokov si želá jediné: aby Vianoce skončili ešte skôr, ako vôbec začnú. Dôvod je jasný: samota, ktorou opustení starí ľudia trpia, sa prehlbuje ešte viac práve počas sviatkov. A práve seniori, ktorí potrebujú počuť pár pekných slov a trošku pozornosti sú často prehliadaní. A preto sa zamyslime, či nemáme príbuzného, ktorý bude vianočné sviatky tráviť úplne sám...

Vianoce tiež nemôžu byť úplne radostné pre tých, ktorí prišli o svojich blízkych. Na jednej strane radosť, no na tej druhej smútok a nepretržité myšlienky práve na tých, ktorí nás opustili.

Stresovým obdobím sú tieto sviatky aj pre rozvedené dvojice, ktoré majú deti mladšie ako 16 rokov. Hlavným dôvodom nezhôd je najmä starostlivosť o dieťa, a teda s kým bude stráviť Štedrý večer.

Ako prežiť Vianoce v pohode? Alebo aspoň bez zbytočného napätia? Zostaňte prirodzení a nenúťte sa do niečoho iba kvôli tomu, že je to vhodné alebo sa to patrí. Využite tento čas ako príležitosť stretnúť sa s priateľmi alebo rodinou, s ktorými nie ste počas roku príliš často. Vykašlite sa na darčeky a dajte si radšej spoločne punč. Tak teda šťastné a veselé!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies