Najväčšia mešita v Turecku je už otvorená aj pre verejnosť

NETKY.SK • 8 Marec 2019, 09:41 • 2 min
Najväčšia mešita v Turecku je už otvorená aj pre verejnosť

ISTANBUL - Počas včerajšieho dňa otvorili v najväčšom meste Turecka novú mešitu. Jej názov je Čamlika a sprístupnili ju po šiestich rokoch výstavby pri príležitosti svätej noci islamského mesiaca Radžab.

slovakia

left justify in out

Do mešity, ktorá sa nachádza na ázijskej strane mesta, sa naraz zmestí viac ako 60 000 veriacich. Je postavená v osmansko-seldžuckom architektonickom štýle, a pre Istanbul sa stala novou dominantou keďže je dobre viditeľná z každej časti mesta.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Işıklandırma testleri yapılan #Çamlıca Camii, havadan ve #İstanbul'un çeşitli noktalarından çekilen ışıklar altındaki görüntüleriyle, eşsiz güzellikler sundu. #Yeşilay Haftası dolayısıyla #yeşil renkte ışıklandırılan #15TemmuzŞehitlerKöprüsü ile #ÇamlıcaCamii'nin birlikte görüntüsü de kartpostalllık görüntüler oluşturdu. Çamlıca Camii 7 Mart Perşembe #RegaipKandili gecesi ibadete açık olacak, #Cuma sabahı da camiden #ezan okunacak. İstanbul Cami ve #Kültür Hizmet Birimleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ergin Külünk, bunun bir #açılış anlamına gelmediğini belirterek, resmi açılışın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip #Erdoğan tarafından, kendisinin tespit edeceği bir tarihte yapılacağını söyledi. Ali AKSOYER- Cemal YURTTAŞ-Can ÖZER/Hüseyin COŞKUN/İSTANBUL, (DHA)

Príspevok, ktorý zdieľa Demirören Haber Ajansı (@dha),

 

Komplex zahŕňa i múzeum tureckého islamského umenia, knižnicu, galériu, kongresovú sálu, dielne, ako aj parkovisko pre 3500 áut, informuje tlačová agentúra Anadolu. Mešita má šesť minaretov, ktoré predstavujú šesť kréd islamu. Ústredná kupola má výšku 72 metrov, čo symbolizuje 72 národností žijúcich v Istanbule. V interiéri je 16 nápisov Alahovho mena, čo značí 16 štátov založených Turkami.

 

 

Vo vnútri sa okrem iného nachádza aj ručne tkaný koberec s rozlohou 17.000 metrov štvorcových. V mešite sa môže konať naraz osem pohrebných obradov. Čamliku neskôr oficiálne inauguruje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies