POZOR: Veronika Remišová šokovala počtom jedovatých miest. To číslo vás zamrazí

NETKY.SK • 3 December 2020, 11:4 • 2 min
POZOR: Veronika Remišová šokovala počtom jedovatých miest. To číslo vás zamrazí

Vicepremiérka je presvedčená, že SR robí veľmi správnu vec, keď konečne rieši problém s PCB-látkami na východe krajiny. Zdôraznila, že to nie sú všetky peniaze.

slovakia

left justify in out

„Ide nám o zdravú krajinu bez škodlivých environmentálnych záťaží,“ napísala Remišová na sociálnej sieti s tým, že preto vláda vyčlenila 500-tisíc eur.

 

Konečne sa tak bude riešiť alarmujúca situácia na východe Slovenska, kde bol dokonca vyhlásený krízový stav. Ide o súčasť tzv. Trojuholníka smrti. Patrí sem aj Chemko v Strážskom, odkiaľ pochcádza závažná environmentálna záťaž.

 

 

„Je to iba prvý balík z peňazí, koľko bude sanácia toxických skládok v bývalej chemičke na východe Slovenska stáť,“ vysvetlila s tým, že miesto na východe Slovenska je dnes ukážkou, ako niekdajšia chemická výroba poškodila životné prostredie.

 

PCB-látky, alebo polychlórované bifenyly, ktoré sa „používali ako izolačné kvapaliny či prísady do farieb a lepidiel“ tu zostali vo veľkých počtoch. Až 2 500 ton. Mnohé zakopané do zeme, odkiaľ po rokoch prešli do pôdy. Aj samotnú pôdu bude potrebné sanovať. Vedci už prišli aj s nápadom, ako sa to bude realizovať. Písali sme o tom v tomto článku.

 

Z pôdy sa PCB-látky dostali „do podzemných aj povrchových vôd, na polia a nakoniec sa cez kontaminovanú potravu dostali až k ľuďom“.

 

Veronika Remišová zdôraznila, že preto tunajší obyvatelia nemôžu pokojne spávať. „Zóna kontaminácie sa ťahá až po Michalovce. Zamorené je tam všetko. Odbery napríklad zistili, že v tele párdňového jelenčeka z neďalekej zvernice bolo až 225-násobne viac PCB-látok ako dovoľuje norma,“ zdôraznila vicepremiérka.

 

 

Tieto jedy majú karcinogénny účinok a sú veľmi nebezpečné. Ale toto nie je všetko. Nie len toto miesto je potrebné akútne riešiť. „Podobne nebezpečných miest je na Slovensku okolo 150!“

 

Žiadna vláda sa neodhodlala tento problém vyriešiť. Súčasťou katastrofálneho stavu je aj odkalisko Poša, ale aj Vranov nad Topľou. „Daňou za nezáujem či neschopnosť problémy riešiť sú zdravie a životy státisícov ľudí,“ napísala Remišová.

 

Predsedníčka vládneho hnutia Za ľudí je presvedčená, že všetci majú právo žiť v zdravom prostredí a štát musí urobiť všetko pre to, aby to zabezpečil. A dala aj dôležitý prísľub. „Ako ministerka zodpovedná za eurofondy presadzujem, aby išlo z európskych peňazí čo najviac na odbúravanie starých envirozáťaží a zelené riešenia pre Slovensko,“ vysvetlila.

 

Je presvedčená, že toto je jeden z dôležitých pilierov, ktoré musíme postaviť. „Darmo si budeme plánovať zdravú budúcnosť, keď budeme mať zamorenú krajinu,“ uzavrela s tým, že zodpovednosť je na nás všetkých. Už aj vytváranie tlaku na kompetentných zo strany občanov je prínosné, aby sa to čo najskôr začalo riešiť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona