Po dvoch rokov špeciálnej vojenskej operácie Ruska proti Ukrajine je všetko akosi „zamotané“ (komentár Iva Samsona)

NETKY.SK • 26 Február 2024, 11:35 • 2 min
Po dvoch rokov špeciálnej vojenskej operácie Ruska proti Ukrajine je všetko akosi „zamotané“ (komentár Iva Samsona)

Všetci si neradi spomínajú na druhé výročie druhej invázie ruských vojsk na Ukrajinu. Nikto tomuto scenáru nechcel veriť. Veď Kremeľ sa nasýtil prvou inváziou a anexiou Krymu, veď „vlk sa nažral a koza zostane celá“. Tak nejako sa v rôznych jazykoch vyjadrujú medzinárodné európske príslovia a asi aj tie „mimoindoeurópske“.

slovakia

left justify in out

Po anexii Krymu prevládol v Európe názor, že medveď sa nažral medu a stačí mu to na zimný spánok. Možno sa po prebudení uspokojí a bude sa kŕmiť prírodnou obživou. Obchod Európy s Ruskom pokračoval, dokončoval sa NORDSTREAM II (isteže Európa vyjadrila „zásadný nesúhlas“ s porušením „medzinárodného práva“), ale bolo to podobné ako chvíľu po Mníchovskej dohode z roku 1938. Veď čo by Ruské impérium chcelo ešte viac? Malo Rakúsko, malo Sudety (z pohľadu Nemecka roku 1938), malo aj žeriave želiezka v Afrike a inde, načo by mu bolo ďalšie dobrodružstvo?

 

Ukrajina prelomila zlovestné mlčania o obetiach druhej ruskej invázie

Menom vydorovitého ukrajinského prezidenta V. Zelenského, jazykom spočiatku Rusa a pôvodom aškenáziovského Žida, Ukrajina zverejnila tajné (to vôbec neznamená, že vierohodné) údaje o obetiach na oboch stranách bojujúcich strán (zdroje z 25. februára 2024: BLZ, AFP, DPA). Takže realita môže byť iná, to sa ale zdanlivo vierohodne dozvieme až o niekoľko desaťročí. Nemecké medializované údaje o stratách kráľovského letectva (RAF) vyznievali v roku 1940 tak, že Británia už žiadne vzdušné sily nemá a bolo napodiv, že nemecké stíhačky a bombardéry mohol vôbec ešte niekto zostreľovať. Ale aj takí géniovia ako Hermann Göring a prezident V. V. Putin sa tak trochu mýlili. RAF na rozdiel od nemeckej goebellsovskej (prvý omyl) propagandy existovalo naďalej a ukrajinský národ (druhý omyl) a jeho štát žijú a bojujú, hoci im (najmä ich hlavnému mestu) pred dvomi rokmi dávali životnosť 72 hodín (ona to je jednoduchá aritmetika – tri dni po útoku sa rovná 72 hodín a je to!). Priznám sa, že po svojich mnohých návštevách Kyjeva a rozhovoroch s príslušníkmi vtedy ešte neexistujúcej armády východného suseda Ukrajiny som tomuto hlavnému mestu Ukrajiny nedával ani tých 72 hodín. Všetci v hlavných vojenských a bezpečnostných pozíciách boli príslušníci bývalej armády ZSSR, máloktorí vedeli hovoriť po ukrajinsky (angličtina bola vzácnosť) a kto bol ruský „fízel“, ste mohli iba odhadovať.

Ale k obetiam druhej invázie

Prvá invázia do Ukrajiny – na Krym (2014) sa zaobišla bez krvi a obetí. O tej druhej invázii a jej obetiach – mŕtvych vojakov a civilistov, zranených, nezvestných, do Ruska zavlečených ukrajinských detí, zdevastovaných mestách Ukrajincov – zatiaľ veľa nevieme. Koniec koncov, aj Rusi (kedysi Sovieti), tvrdili, že ich počas druhej svetovej vojny zahynulo najprv sedem, potom sedemnásť nakoniec vraj 28 miliónov. Lenže oni tú vojnu spoločne s Nemeckom začali a nerátajú napr. Grékov (takmer 10% obyvateľstva), Poliakov + Židov (6 miliónov) a nespočetné megatony ďalšieho „ľudského materiálu“ v iných krajinách. Za svoje obete počas druhej svetovej vojny si stalinské Rusko (ZSSR) môže samo podobne ako hitlerovské Nemecko.

 

Správa kancelárie ukrajinského prezidenta

Ide o prvú oficiálnu správu z hlavného sídla veliteľstva ukrajinských ozbrojených síl (prezidenta). V každom prípade sa jedná o odhady, nie o presnú štatistiku. Nie sme vo vietnamskej vojne, kde severovietnamci zostrelili toľko lietadiel, že Američanom už neostávali žiadne vrtuľníky na pobrežnú hliadku v Miami.

Kancelária prezidenta Ukrajinskej republiky uvádza:

  • Od počiatku druhej ruskej invázie na Ukrajinu bolo zabitých 31.000 ukrajinských vojakov. A nie 300. 000, ako s chuťou uvádza ruský prezident Putin (podľa ruskej strany by Ukrajina mala byť už bez vojakov a chýbali by jej aj záložníci). Tak to včera (nedeľa 25. 2. 2024) tvrdil ukrajinský prezident na tlačovej konferencii v Kyjeve.
  • Straty na civilnom obyvateľstve nechcel komentovať: „Ich počet nevieme odhadnúť“, to ukáže čas.
  • Straty „Rusov“ (keďže „Rusi“ posielajú na front predovšetkým príslušníkov etnicky neruských menšín ) uviedol ako 409 820. Odkiaľ Zelenskyj tieto informácie berie, nie je známe.
  • Úrad amerického ministerstva zahraničia totiž odhadoval v polovičke februára 2024 počet „zabitých“ Rusov na 120 000, o zavraždených civilistoch nemohol poskytnúť dôveryhodné údaje.


Počty usmrtených, zranených a zmrzačených občanov Ukrajiny alebo zatiaľ tak trochu aj Ruska sa budeme dozvedať až postupne, a to ešte Ukrajina nepresunula bojisko na územie Ruskej federácie, čoho sa Západ desí a nechce dodávať Ukrajine napr. rakety stredného doletu, ktoré by mohli zasiahnuť Moskvu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Ivo Samson, Foto: Politico / Getty Images / AFP / Anatolii Stepanov
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies