REPORTÁŽ Nebojte sa kolonoskopie, hovorí skúsený špecialista

NETKY.SK • 18 Jún 2022, 10:00 • 2 min
REPORTÁŽ Nebojte sa kolonoskopie, hovorí skúsený špecialista

BRATISLAVA - Rakovina hrubého čreva si stále drží popredné miesto v rebríčku chorôb, ktoré sú bez včasného záchytu smrteľné. Jediným spoľahlivým diagnostickým prostriedkom je pri nej kolonoskopia.

slovakia

left justify in out

 

 

 

Kolonoskopia je diagnostická a zároveň aj terapeutická metóda. Zisťuje sa pri nej prítomnosť polypov a nádorov, pričom zachytí takmer 100 % prípadov rakoviny, a to aj tých vo včasnom, teda liečiteľnom stave. Po absolvovaní kolonoskopie má pacient 10 rokov istoty života bez kolorektálneho karcinómu. Za bezbolestné kolonoskopické vyšetrenie si pacienti na Slovensku musia priplatiť, analgosedácia je pritom vo svete štandardom. Podľa najnovšieho prieskumu sú práve obavy z bolesti či nepríjemnych pocitov pri vyšetrení hlavným dôvodom, prečo ho Slováci odmietajú.

 

Podľa slov gastroenterológa, MUDr. Miloša Bubána sa tohoto vyšetrenia netreba báť.

 

„Celý zákrok trvá maximálne pol hodinu. Na znecitlivenie konečníka použije lekár anestetizujúcu masť.“ Podľa jeho slov može byť pre pacienta nepríjemna najmä príprava na ňu. Nejde však pritom o tradičnú hladovku, z jedálnička sa len postupne vylučujú jedlá, ktorých zvyšky by mohli zabrániť vyšetreniu.

 

img

 

,,Večer pred samotným vyšetrením pacient vypije nápoj, ktorý vyhnačkuje črevá. V deň vyšetrenia si pacient zoberie len lieky, ktoré užíva. Aj po vyšetrení treba dodržiavať diétne opatrenia, nábeh na bežnú stravu musí byť pozvoľný,“ dodáva odborník.

 

Mnoho ľudí má zo samotného vyšetrenia neodôvodnený strach. Ide však o bezpečné vyšetrenie, pri ktorom môžeme pociťovať len nafukovanie. „K perforácii hrubého čreva dochádza len vo veľmi malom promile prípadov, najmä po odstraňovaní masívnejších polypov,“ dodáva odborník. Ekvivalentom k zlatému štandardu v liečbe, teda kolonoskopii, môže byť za istých okolností kapsulárna endoskopia, ktorá však má  svoje riziká a je na ňu potrebná podobná príprava, ako na kolonoskopiu. Navyše prehltnutá kapsula nedokáže odstrániť prípadné polypy, takže v prípade ich výskytu je i tak nutné urobiť klasickú kolonoskopiu, počas ktorej ich lekár odstráni.

 

Mohlo by vás zaujímať: REPORTÁŽ Ako sa zbaviť plesní na nohách?

 

Kolonoskopia je na Slovensku plne hradená z verejného zdravotného poistenia u všetkých 3 zdravotných poisťovní.

Kapsulové vyšetrenie poisťovne nepreplácajú a jej cena je okolo 1 000 eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona