Viac ako 440 miliónov občanov! Ktoré oblasti sú pre jednotný európsky trh výzvou?

NETKY.SK • 6 Marec 2024, 07:44 • 2 min
Viac ako 440 miliónov občanov!  Ktoré oblasti sú pre jednotný európsky trh výzvou?

Enrico Letta rokoval so slovenskými predstaviteľmi vlády o jednotnom európskom trhu. Štátny tajomník Marek Eštok: Jednotný trh je prínosom pre občanov

slovakia

left justify in out

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky a šerpa* slovenského predsedu vlády Marek Eštok sa včera zúčastnil na pracovnom stretnutí premiéra Roberta Fica s prezidentom Inštitútu Jacquesa Delorsa a bývalým talianskym premiérom Enricom Lettom. Partneri na spoločnom rokovaní zhodnotili hlavné výzvy jednotného trhu Európskej únie so zameraním sa na skúsenosti a podmienky v rámci slovenského hospodárstva.

Enrico Letta pripravuje v tomto období na základe poverenia španielskeho a belgického predsedníctva Rady Európskej únie nezávislú správu o budúcnosti jednotného trhu, ktorá má načrtnúť možnosti jeho rozvoja do budúcnosti. Súčasťou prípravy sú konzultácie s predstaviteľmi vlád jednotlivých členských štátov, ako aj s profesijnými, akademickými a záujmovými združeniami.

Jednotný európsky trh sa postupom času stal najväčším integrovaným trhom na svete s viac ako 440 miliónmi občanov. Podľa slov štátneho tajomníka M. Eštoka zabezpečuje voľný pohyb tovaru, služieb, kapitálu a osôb v rámci členských štátov Európskej únie a je jedným z mimoriadnych úspechov európskej integrácie. Slovenská republika dlhodobo patrí medzi hlavných zástancov jeho prehlbovania a odstraňovania existujúcich prekážok.

„Jednotný trh však musí reagovať na súčasné výzvy, aby mohli Európania, a teda i Slováci, naplno využívať jeho potenciál aj v meniacom sa prostredí. Ide najmä o oblasti, ako je energetika či moderné služby. A popri tom by sme nemali zabudnúť na jeho základné poslanie - aby naďalej vytváral férové podmienky, prinášal ľuďom a podnikom výsledky v podobe stabilných pracovných miest a obchodných príležitostí,“ uviedol Eštok s tým, že zástupcovia Slovenskej republiky v diskusii s Lettom upozornili tiež na sociálny rozmer európskeho trhu a dôležitosť ochrany spotrebiteľov, napríklad pri riešení tzv. dvojakej kvality potravín.

Slovenská republika zároveň vyzdvihla úlohu politiky súdržnosti ako dôležitého nástroja na nasmerovanie európskych zdrojov do regiónov a oblastí, kde je to najviac potrebné pre zvýšenie sociálnych štandardov občanov. Správa o budúcnosti jednotného trhu má preto potvrdiť celoeurópsky záväzok v ďalšom odstraňovaní regionálnych rozdielov medzi jednotlivými štátmi Únie. Na aprílovom zasadnutí Európskej rady Slovensko otvorí aj tému znižovania regulačnej záťaže v EÚ.

„Cieľom Európskej únie musí byť zníženie regulácie a administratívnych povinností, ktoré zavádza. Je to kľúčová podmienka pre konkurencieschopnosť našich podnikov voči tým mimoeurópskym,“ zdôraznil štátny tajomník Marek Eštok.

Správa o budúcnosti jednotného trhu EÚ bude v najbližších týždňoch predstavená zástupcom členských štátov a následne prerokovaná počas aprílového zasadnutia Európskej rady, ktoré bude venované jednotnému trhu a hospodárstvu.

         



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Rastislav Čižmár
Zdroj. MZV SR, Foto: Enrico Letta s premiérom Ficom a štatnym tajomníkom Eštokom. (www.minv.sk)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies