To tu ešte nebolo: Protézy z odpadu!

NETKY.SK • 23 Október 2019, 16:49 • 2 min
To tu ešte nebolo: Protézy z odpadu!

Britský vedec objavil ďalší spôsob užitočného spracovania plastového odpadu. Z použitých plastových fliaš dokázal vyrobiť umelé končatiny, ktoré môžu slúžiť ako protézy.

slovakia

left justify in out

Okrem toho, ponúka tento výrobok riešenie pre pacientov v rozvojových krajinách, ktorí si bežnú protézu nemôžu dovoliť.

Protézu vyrobenú z plastových fliaš vymyslel doktor Karthikeyan Kandan, ktorý pôsobí na univerzite De Montfort v Leicesteri, kde sa venuje odboru mechanického inžinierstva.

 

Jeho riešenie spája účelnosť a jednoduchosť, kedy rozmliaždením plastového odpadu vytvoril granulovaný materiál, z ktorého je možné "priasť" polyesterovú priadzu a jej zahrievaním ju vytvarovať do požadovaného tvaru. Takýto materiál je preto ideálny pre výrobu protetických končatín, pretože je ľahký, ale pritom pevný.

 

"Upcyklácia recyklovaných plastov a vytvorenie dostupných protetik sú podľa mňa dva hlavné globálne problémy, s ktorými si musíme poradiť. Chceli sme preto vyrobiť protetickú končatinu, ktorá bude finančne dostupná, odolná a pre pacientov po amputácii pohodlná," uviedol autor protézy z recyklovaných plastov Dr. Kandan.

 

Recyklát z PET fliaš - nádeje pre pacientov z rozvojových krajín

 

Zameranie projektu na pacientov s amputovanými končatinami, nebolo náhodné. Výskum protézy z recyklovaných plastov bol financovaný Medzinárodným fondom pre podporu výskumných projektov (GCRF), ktorý financuje vedecký výskum zameraný na riešenie problémov rozvojových krajín.

 

Doktor Kandan pri svojom výskume spolupracoval tiež s najväčšou svetovou organizáciou zameranou na rehabilitáciu osôb so zdravotným postihnutím a s najuznávanejšími vedeckými kapacitami na vývoj protéz.

 

Odhaduje sa, že amputáciu končatín podstúpilo vyše 100 miliónov ľudí po celom svete. Najčastejšou príčinou amputácií je cukrovka alebo dopravná nehoda.

 

 

"V rozvojových krajinách je toľko ľudí, ktorí by potrebovali a ocenili kvalitné protetika, ale bohužiaľ si ich nemôžu dovoliť. Cieľom môjho projektu bolo nájsť lacnejšie materiály, ktoré urobia protézy dostupné, a to sa nám podarilo," vysvetľuje doktor Kandan.

 

PET fľaše, ktorých sa každú minútu celosvetovo nakúpi jeden milión a len 7% z nich je skutočne zrecyklovaných, sa tak zdajú ako ideálny materiál pre výrobu dostupných protéz.

 

Namiesto aby skončili ako ďalší plastový odpad znečisťujúci oceány a morské pobrežia, môžu poslúžiť na výrobu niečoho užitočného.

 

"Náš dizajn má veľký potenciál pre použitie v rámci cirkulárnej ekonomiky. Z recyklovanej plastovej priadze vyrobíme cenovo dostupné protetické končatiny, ktoré pomôžu najmä pacientom v rozvojových krajinách," dopĺňa vedec.

 

Protéza dostupná pre všetkých

 

Na celom projekte je tiež zaujímavá jeho cena. Výroba jednej protetické končatiny z recyklovaných PET fliaš stojí zhruba 10 libier. Cena výroby kvalitných protetik na trhu sa pritom pohybuje okolo 5-tisíc libier. V súčasnosti je možné kúpiť buď veľmi drahé, kvalitné a pre mnoho ľudí nedostupné protetika alebo naopak lacné, ale aj menej kvalitné a menej prispôsobiteľné protézy.

 

Riešenie vyrobenia z recyklátu by tak ponúklo kvalitnú, upraviteľnú protézu za dostupnú cenu a výhody protézy z recyklátu už ocenili v rámci testovania aj prví pacienti.

 

"Na našej univerzite sme vyrobili samotnú protézu a potom sme ju dali otestovať do Indie na dvoch pacientoch s amputáciou spodnej končatiny. Jeden z pacientov mal amputovanú nohu nad kolenom a druhý pod členkom," uviedol k priebehu testovania protézy jej autor.

 

 

Podľa slov doktora Kandana boli obaja pacienti z protézy nadšení a ocenili najmä jej ľahkosť, jednoduchosť používania pri chôdzi a to, že konštrukcia protézy umožnila prúdenie vzduchu ku zvyšku končatiny.

 

Výhodou protézy vyrobenej z recyklovaného plastu je nepopierateľne tiež ohybnosť materiálu, ktorý sa dá s malými nákladmi prispôsobiť potrebám každého pacienta.

 

Rozšírenie protézy pre masové použitie medzi pacientmi je zatiaľ vo fáze testovania. Doktor Kandara pracuje na rozsiahlej štúdii s rôznymi pacientmi po celom svete, aby mohol protézy čo najviac prispôsobiť ich potrebám a rôznym okolnostiam. Potom sa snáď protézy z recyklátu dostanú k ľuďom, ktorí ich skutočne potrebujú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies