V ktorej krajine pôjdete za znečisťovanie životného prostredia do väzenia?

NETKY.SK • 30 Júl 2020, 21:52 • 2 min
V ktorej krajine pôjdete za znečisťovanie životného prostredia do väzenia?

Čína bolo dlhé roky považovaná za továreň sveta. Okrem toho bola aj spracovateľom odpadu z rôznych končín, čo všetko sa odrazilo aj na stave životného prostredia. Už počas letných olympijských hier v Pekingu sa hovorilo o veľkom smogu, ktorý športový zážitok komplikoval športovcom i divákom.

slovakia

left justify in out

V najľudnatejšej krajine je smog predovšetkým vo veľkých mestách, ktoré majú niekoľkonásobne väčší počet obyvateľov ako celé Slovensko. Čína si vďaka benevolentnému prístupu k ochrane životného prostredia pri rýchlo rastúcom priemysle, výrazne znehodnotila stav vôd, pôdy či lesov. Ázijská krajina sa však v tejto oblasti výrazne spamätáva a najnovšie chce tvrdo dbať o kvalitu životného prostredia.

 

Turistika

Podľa Pavla Dvořáka, Slováka žijúceho v Šanghaji, už cítiť, že sa to mení. Za súčasného prezidenta Si Ťin- pchinga nastal obrat. Čína sa podľa Dvořáka chce teraz "stať lídrom v environmentálnych reformách". Rok 2017 pre zmenu v pohľade na ekológiu spôsobil problémy tým, čo o stav prírody príliš nedbali. A to nielen v priemysle. Zasiahlo to aj turistov, keďže prebehli prísne reformy i v národných parkoch. To výrazne pomohlo aj takzvaným Avatarovym horám, kde sa nachádzali dedinky, v ktorých sa turisti predtým mohli ubytovať. No pre Dvořáka, ktorý organizuje netradičné zájazdy, sa tým udial, ľudovo povedané, škrt cez rozpočet. "Stala sa kompletná demolácia všetkých budov v parku, pretože tam nie je kanalizácia, znečisťovali ten prírodný park, kanalizácia sa tam stavať ani nemieni, kvôli tomu, že je to prírodná rezervácia," doplnil s tým, že všetko sa muselo odstrániť.

 

img

 

Hrozí aj väzenie

Dvořák opísal, že ešte výraznejšie to cítia priemyselníci a nie každý túto situáciu existenčne zvládne.  Okrem zamerania na robotizáciu či umelú inteligenciu, je to aj povinnosť investovať do zelených technológií. "Do robotov, do nových strojov, na čo tí malí výrobcovia proste nemajú peniaze, a tak krachujú,“ dodal s tým, že vláda je nekompromisná. "Dá nariadenie a výrobca ich musí splniť. Zavrú ich na nejakú dobu, vypnú im elektriku, plyn. Pokiaľ by vyrábali aj napriek zákazu, tak majiteľ ide okamžite do väzenia," vysvetlil a doplnil, že ak problémy do stanoveného času neodstránia, továreň uzavrú úplne. Súčasťou je aj prísna špeciálna jednotka, ktorá dbá o dodržiavanie nariadení. "Environmentálna polícia to kontroluje veľmi často. Lietajú s dronmi nad továrňou, merajú výpary, chodia robiť vzorky vody, vzorky pôdy." Dvořák, ktorý sa živí aj tlmočením, pripomína, že mnohé továrne museli dokonca zmeniť adresu. Nový domov si nachádzajú až pri hraniciach s Ruskou federáciou. No na sťahovanie stovky kilometrov nemá každý peniaze.

 

Zákaz dovozu odpadu

Najľudnatejšia krajina sveta už nechce byť ani skladiskom smetí, preto už jednoducho nechce prijímať odpad z iných krajín a ďalej ho spracovávať. Zmeny v prístupe sa dotknú aj lesov. Kým predtým sa stromov zbavovala pre potrebu získavať nové plochy pre pestovanie plodín, teraz sa, naopak, už špeciálne upravené terasovité plochy menia na lesy zaujímavých tvarov. "Množstvo území sa opäť zalesňuje. A za výrub stromov sú zase obrovské tresty. A je to veľmi prísne. Zákaz vyrubovania lesov. A množstvo nových lesov vzniká," povedal s tým, že jeden z dôvodov, prečo chce Čína byť lídrom aj v tejto oblasti, je Donald Trump, resp. stiahnutie USA z postu lídra snáh o ochranu prírody. Čína sa podľa Dvořáka túži stať tým, čo bola Amerika predtým. "Továrňou na hodnoty a myšlienky sveta, ktorú uznával celý svet," doplnil. Oblasť ochrany životného prostredia môže byť akousi skratkou, ako sa tam dá dostať rýchlejšie.

 

img

 

Podľa Pavla Dvořáka, ktorý má manželku Číňanku, už dnes mnoho ľudí prichádza do krajiny ovládanej komunistickou stranou. Napriek negatívam, ktoré tento režim prináša, si tu chcú splniť svoj sen. Je to podľa neho podobné, ako niekedy, keď sa chodilo po americký sen do USA. Jeden taký čínsky si  teraz v Šanghaji žije práve aj rodák z krajiny medzi Tatrami a Dunajom. Dvořák si však uvedomuje, že pre niektoré problémy v oblasti ľudských práv ľudstvo Čínu neprijme ako lídra v oblasti tvorby hodnôt. Pripomína však, že najľudnatejšia krajina sveta zažíva veľký pokrok v rôznych oblastiach. "Mnoho ľudí vraví, že keď chcete vidieť svet, ako bude vyzerať o dvadsať rokov, tak sa príďte pozrieť do Číny, pretože tu ten pokrok momentálne beží najrýchlejšie," uzavrel Slovák v jednom zo svojich videí. 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies