Nedovoľte, aby vám pandémia zničila podnikanie

NETKY.SK • 23 Marec 2020, 15:05 • 2 min
Nedovoľte, aby vám pandémia zničila podnikanie

Posledné dva týždne neboli pre podnikateľov a živnostníkov najlepším obdobím, obzvlášť kritické to začalo byť od 16. marca, keď činnosť viacerých služieb bolo nútené do odvolania zastaviť. Budúcnosť je ale aj naďalej neistá, netreba však vopred zúfať.

slovakia

left justify in out

V podnikateľskej brandži existujú len dva možné scenáre. Buď vás to zlomí a oslabí, alebo to nenecháte tak a prevezmete iniciatívu do vlastných rúk. S rozšírením koronavírusu na globálnej úrovni nastali ťažké časy. Uvedomte si, že sa tieto zvraty nedejú len v sfére podnikania, ale takmer v každej oblasti. Nikto nebol na takúto nepriaznivú situáciu pripravený a to, čo stretlo vás, sa môže týkať tisícky ďalších podnikateľov a firiem.

 

Komunikácia je základ

Robiť unáhlené rozhodnutia, ktoré by ste mohli neskôr ľutovať, nie je najlepšie riešenie. Aj na sociálnych sieťach existuje mnoho komunít a dokonca sa môžete obrátiť priamo aj na fundovaných odborníkov. Najmä tí vám dokážu vo vašej situácii poradiť. Spravte si prieskum, analyzujte situáciu, pozrite sa na to pohľadom iných. Spontánne rozhodnutia, náhle prerušenie živnosti a neskoršie ľutovanie neprospieva nikomu, chce to nejaký čas, kým si premyslíte ďalšie možné kroky a dôkladne ich aj zvážite.

 

Buďte informovaní

Sledujte aktuálne dianie a získajte prehľad o možných plánoch, ktoré by sa mohli dotknúť aj vášho podnikania. Aktuálne je známy minimálne odklad daňového priznania, čo nevidieť, sa opatrenia ale určite rozšíria. Informovanosť je preto kľúčová a práve tá vám pomôže aj pri ďalšom postupe. Ak ešte neviete, ako budete vyplácať faktúry, prípadne nemáte ani len predstavu o vyplácaní odvodov, sledujte, čo sa bude diať v najbližších dňoch a ako sa vás to dotkne. Snažte sa však eliminovať kontakty a skúste vopred riešiť veci prostredníctvom e-mailovej komunikácie alebo pomocou telefonického hovoru.

 

Nezabudnite na stratégiu

Už dlhšie ste chceli inovovať váš biznis a nikdy na to nebol dostatok času? Veľa práce, množstvo potenciálnych zákazníkov a neustála hromada vybavovaní. Ak máte teraz pozastavené podnikanie alebo vám súčasná situácia nedovoľuje vykonávať vašu prácu, nezabudnite na dôkladné premyslenie stratégie.

 

Máte vlastnú predajňu a už dlho túžite aj po internetovom obchode? Premyslite si koncept, zvážte ponuku, možnú klientelu a okruh alebo sa skúste zamyslieť nad rozbehnutím sociálnych sietí. Viete, ako ich budete viesť a čo chcete prostredníctvom internetu odovzdať potenciálnym zákazníkom? Pokiaľ doteraz nebol na to čas, práve teraz je vhodná príležitosť aspoň sa nad tým zamyslieť.

 

Uľahčenie agendy

Viazne vám spracovanie faktúr, lebo sa nemáte ako dostať k účtovníčke? V takejto situácii je nevyhnutné eliminovať stretávanie sa s ľuďmi na minimum. Digitálny svet túto náhradu osobného kontaktu hravo umožňuje a aj súčasné faktúry môžete pokojne sprístupniť účtovníčke bez toho, aby ste ju museli urgentne navštíviť. Vyskúšajte fakturačný softvér pomocou SuperFaktura.sk a udeľte prístup oprávnenej osobe k daným elektronickým faktúram.

 

Umožnite vašim zamestnancom home office. Zariaďte si spoločné plánovanie agendy, manažujte čas a riaďte svojich zamestnancov aj priamo z vášho domova. S presnými pokynmi nebude viaznuť vaše podnikanie a každý jeden zamestnanec bude mať podrobne zadané, na čom má aktuálne pracovať.

 

Konať s rozvahou

Stresové situácie dokážu vzbudiť viaceré emócie a tie majú za zásluhu časté zatienenie mozgu. Pýtať sa je ľudské, nebojte sa požiadať ani o pomoc. Pohľad z druhej perspektívy alebo názor či rada niekoho iného vás taktiež môže správne nasmerovať. Stres nevplýva na nikoho dobre a v niektorých situáciách náhle zlomy výrazne oslabujú logické uvažovanie a vedú k nerozvážnostiam. Nekonajte príliš unáhlene a počkajte, cestou k úspechu je totiž rozvaha a strategické plánovanie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies