Verejný dlh Talianska vzrástol o miliardy, dosiahol nový rekord

NETKY.SK • 14 Júl 2015, 13:59 • 2 min
Verejný dlh Talianska vzrástol o miliardy, dosiahol nový rekord

MILÁNO - Verejný dlh Talianska sa v máji zvýšil o 23,4 miliardy eur a dosiahol nový rekord 2,2 bilióna eur. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na údaje talianskej centrálnej banky.

slovakia

left justify in out

To ešte zvýši tlak a kritiku opozičných poslancov na adresu ministra financií Piera Carla Padoana za to, že neznižuje dlhové bremeno tretej najväčšej ekonomiky eurozóny. Taliansko patrí v rámci bloku medzi krajiny s najvyšším dlhom. Mnohé štáty sa už pri menšej dlhovej záťaži dostali do problémov.

 

Hospodárstvo Talianska pritom až teraz začína vykazovať známky síce mierneho, ale udržateľného rastu.

Tretia najväčšia ekonomika eurozóny sa totiž po takmer dvoch rokoch poklesu až v 1. štvrťroku tohto roka vrátila k rastu a jej hrubý domáci produkt (HDP) sa zvýšil medzikvartálne o 0,3 %. Aj za tento rast vďačí najmä stimulom Európskej centrálnej banky (ECB), oslabeniu eura a poklesu cien ropy.

 

Hrubý domáci produkt Talianska je v súčasnosti zhruba o 9 % nižší než v roku 2008 a pohybuje sa približne na úrovni z roku 2000. Pomer štátneho dlhu Talianska k HDP už prekročil hranicu 132 %, čo je viac ako v roku 2013, keď dosiahol 130 % a v roku 2010, keď bol na úrovni 120 %.

 

Padoan v rozhovore pre dnešné vydanie denníka il Sole 24 Ore v súvislosti s rastúcim dlhom uviedol, že pred 18 mesiacmi bola hrozba dlhovej krízy v Taliansku väčšia, ale odvtedy vláda zaviedla štrukturálne reformy, ktoré ekonomike pomohli vrátiť sa k rastu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies