Veľryba udrela do člnu s turistami: Kanaďanka neprežila, ďalší turisti utrpeli značné zranenia

NETKY.SK • 13 Marec 2015, 06:55 • 2 min
Veľryba udrela do člnu s turistami: Kanaďanka neprežila, ďalší turisti utrpeli značné zranenia

MEXIKO - Tridsaťpäťročná Kanaďanka zomrela a dvaja ďalší turisti utrpeli v stredu "značné" zranenia, keď sa z mora vynorila veľryba a udrela do ich člnu, informovali dnes mexické orgány.

slovakia

left justify in out

Kancelária generálneho prokurátora pre ochranu životného prostredia uviedla, že deväť turistov vyrazilo v člne na šnorchlovaciu výpravu a s veľrybou sa zrazili blízko pri brehu. Ich čln bol "ľahkého typu s nafukovacími časťami", napísala tlačová agentúra AP.

 

Podľa fotografií išlo o otvorený, približne sedem metrov dlhý čln s dvojicou motorov. K incidentu, po ktorom skončila Kanaďanka v mori, došlo v štáte Baja California Sur, pri pláži letoviska Cabo San Lucas. Člen posádky a jeden z cestujúcich ženu vylovili z mora a dopravili na breh. Zomrela po prevoze do nemocnice, podľa hovorcu prokuratúry Sergia Villarreala na traumu hlavy.

 

Podľa úradov išlo o veľrybovca sivého, čo však spochybnil profesor biológie na Štátnej univerzite Baja California Jorge Urban, ktorý sa špecializuje na veľryby. Vyhlásil, že to bol takmer isto vráskavec dlhoplutvý.

 

 

Urban zdôraznil, že takéto nehody nie sú bežné. "Niekedy loď zasiahla veľrybu, ale zvyčajne to zistíme až z jaziev na veľrybách.... Toto je prvýkrát počas 30 rokov môjho štúdia veľrýb, že počujem o takejto nehode...., v ktorej boli cestujúci zhodení do mora a jeden z nich zomrel," citovala ho agentúra AP.

 

Veľryby sa vynárajú, aby sa nadýchli, často neočakávane. V Mexiku, do ktorého pobrežných lagún prichádzajú v zime veľryby priviesť na svet svoje potomstvo, nie sú zrážky člnov s veľrybami celkom neznáme. Úrady zvyčajne vyžadujú, aby v oblastiach, kam turisti chodia pozorovať veľryby a v chránených rezerváciách zostávali ich člny v bezpečnej vzdialenosti. Tieto pravidlá sa však nevzťahujú na oblasť okolo Cabo San Lucas.

 

Vlani v januári sa pri zrážke člnu s vráskavcom dlhoplutvým pri pobreží Baja California zranili štyria ľudia na jeho palube, medzi nimi americký turista.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies