Vzácny 1100-ročný vikingský meč bol vytiahnutý z rieky Oxfordshire

NETKY.SK • 14 Marec 2024, 19:20 • 2 min
Vzácny 1100-ročný vikingský meč bol vytiahnutý z rieky Oxfordshire

OXFORDSHIRE - 1100-ročný vikingský meč bol vytiahnutý z rieky Oxfordshire. Objavil ho miestny rybár.

slovakia

left justify in out

Zbraň bola nájdená v rieke Cherwell minulý rok a teraz bolo potvrdené, že pochádza z rokov 850 až 975 nášho letopočtu. Napriek tomu, že majiteľ pozemku v okolí nepovolil rybolov pomocou magnetu, súhlasil s tým, že sa nepodniknú žiadne právne kroky a tak teraz je v starostlivosti Oxfordského múzea.

Trevor Penny, ktorý predmet našiel, pre Live Science povedal: „Bol som na strane mosta a kričal som priateľovi na druhej strane mosta: ‚Čo je toto? Pribehol a kričal ‚Vyzerá to ako meč!‘“

Vikingovia sa dostali na britskú pôdu v ôsmom storočí, keď v roku 793 prepadli kláštor na Lindisfarne, ostrove pri severovýchodnom pobreží Británie.

Tento objav nasledoval po náleze 2 000-ročného „projektilu“, na ktorom bol pravdepodobne použitý názov rímskeho diktátora ako propagandy, podľa archeológov.

 

Olovený projektil s nápisom „Július Caesar" bol objavený v Španielsku a generálove jednotky ho mohli použiť s prakom.

Artefakt, známy odborníkom ako „glans inscripta“, má rozmer 4,5 na 2 centimetra a váži 71 gramov a bol vyrobený pomocou formy, do ktorej bola naliatá roztavená olovnatá zliatina.

Na jednej strane je nápis „IPSCA“ – pravdepodobne latinčina pre neznáme španielske mesto – zatiaľ čo na druhej je nápis „CAES“ pre Ceasara.

Odborníci tvrdia, že objav by mohol dokázať, že domorodí Španieli podporovali vec diktátora počas jeho občianskej vojny v rokoch 49 až 45 pred Kristom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Independent / Alexander Butler, Foto: Trevor Penny
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies