Dianu zavraždili, tvrdí vyšetrovateľka prípadu!

NETKY.SK • 23 August 2022, 15:20 • 2 min
Dianu zavraždili, tvrdí vyšetrovateľka prípadu!

Princezná z Walesu tragicky zahynula 31. augusta 1997 pri ťažkej autonehode. Od jej skonu sa vynárali rôzne špekulácie, či v jej smrti nemala prsty britská kráľovská rodina. Niektoré z nich sa radia ku konšpiračným, iné sú ale naozaj podozrivé a stoja na faktoch...

slovakia

left justify in out

Pri 25. výročí úmrtia Lady Di vznikol nový dokument, ktorý tieto fakty znovu oživuje. S dokumentom sa bude musieť vysporiadať tak kráľovská rodina, ako jej synovia Harry a William. Prvá časť mini série bola v Británii odvysielaná včera. Priniesol ho štvrtý britský kanál pod názvom: Vyšetrovanie Diany: Smrť v Paríži. Jennie Bond, blízka priateľka rodiny, bola pohoršená už po prvej epizóde. 

 

img

Hlavná francúzska vyšetrovateľka Martine Monteil.


„Diana bola a je do istej miery ikonou. Zomrela mladá a v očiach toľkých ľudí bude navždy mladá a navždy bude obeťou nielen svojho manželstva a kráľovskej rodiny, ale aj tejto nehody. Ja osobne tomu neverím, jej synovia tomu neveria. Lord Stevens, bývalý šéf Met, povedal obom chlapcom, keď boli dospelí, deataily nehody. Wiliam aj Harry veria, že to bola nehoda. zasadal aj súd, porota počúvala dôkazy šesť mesiacov. Po rozhovore s 278 ľuďmi, ktorí na súde vypovedali, vyniesli verdikt: Nehoda, spôsobená hrubou nedbanlivosťou šoféra Henryho Paula. Preto si myslím, že by všetky konšpiračné teórie už mali prestať," uviedla Jennie Bond pre Daily Mail.

 

img

Princezná Diana krátko pred svojou tragickou smrťou. 

 

Bývalá vyšetrovateľka Martine Monteil v prvej časti uviedla:Na mieste nehody sme videli známky brzdenia auta, v ktorom sedela Diana. Objavili sme aj kúsky červeného svetla z iného auta, ktoré už na mieste nehody nebolo. Aj na boku Dianinho auta boli stopy červeného laku. Celé to vyzeralo tak, že auto, ktoré šoféroval Henry Paul, sa niekto pokúsil vytlačiť z úzkeho pruhu v tuneli." 

 

Vyšetrovateľ Eric Gigou vypovedal rovnako a v programe poznamenal aj to, že niekoľkí paparazovia boli ihneď po nehode vzatí do väzby. Fotograf Jacques Langevin, ktorý bol jedným z nich, v epizóde uviedol: „Či už fotografi auto prenasledovali alebo nie, nie je to príčina nehody. To nie je pravda."

 

img


Michael Mansfield, uznávaný právnik, ktorého kontaktoval otec Dodi Al-Fayeda potom, ako Dodi zahynul v aute spolu s Dianou, tvrdí od samotného začiatku vyšetrovania, že verdikt polície je mylný. Podľa neho za nehodou Diany stojí špeciálna tajná britská služba MI6. Neverí ale, že ju mali v úmysle zavraždiť. Podľa jeho zistení chceli len spôsobiť nehodu a Dianu liečiť v paláci. Tak by ju dostali od jej vtedajšieho priateľa Dodiho Al-Fayeda. 

 

Mansfieldovi sa podarilo zistiť aj zaujímavé skutočnosti o šoférovi Henry Paulovi. V krvi mu po nehode zistili vysoké množstvo alhokolu. Táto vec bola známa aj verejnosti. Málokto však vie, že mu šesť mesiacov pred tragickou nehodou chodili na účet vysoké finančné obnosy. Malo isť o milióny libier. Polícia nikdy neskúmala, kto začal peniaze posielať, ani za aké služby. 

 

obrazok

 

Alan Power, populárny britský spisovateľ a priateľ princeznej Diany, je presvedčený, že nemalo ísť len o nehodu, ale o vraždu, ktorú vykonala MI6 na príkaz britskej kráľovskej rodiny. O téme napísal viacero kníh a v Británii často vystupoval v rôznych televíznych programoch. 

 

Trápi ho najmä ďalšie zo zistení Mansfielda, týkajúce sa bieleho Fiatu. O ňom informovala aj polícia s tým, že práve toto auto sa malo vo veľkej rýchlosti v čase havárie prehnať tunelom. Kým polícii sa jeho majiteľa ani auto nepoadrilo vypátrať, Mansfield to dokázal do mesiaca.

 

Zistil, že auto patrilo novinárovi Jamesovi Endesonovi, ktorý bol aj podľa Alana Powera prvý pri všetkých veľkých veciach, ktoré sa v Británii stali. V kuolároch sa šepkalo, že ho dopredu informuje polcíia. Power s Mansfieldom sú aj na základe dôkazov presvdečení, že bol priamo napojený na MI6. 

 

img

 

Jamesa Endesona, presnejšie už len jeho pozostatky, našli práve v bielom Fiate. Stalo sa tak do pol roka od nehody Lady Di. Auto zhorelo a spolu s ním i James Endeson. Polícia tvrdila, že spáchal samovraždu. Problémom však je, že auto bolo zamknuté zvonku a kľúče sa nikdy nenašli...

 

Prečítajte si aj: Polícia žiada o pomoc. Ozbrojený muž v Trnave vylúpil banku!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies