AKTUALIZOVANÉ Hlas-SD chce odškodňovať rodiny zasiahnuté pandémiou, navrhne vyplácanie jednorazového prídavku na dieťa

NETKY.SK • 12 Apríl 2021, 11:12 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ Hlas-SD chce odškodňovať rodiny zasiahnuté pandémiou, navrhne vyplácanie jednorazového prídavku na dieťa

BRATISLAVA - Strana Hlas-SD navrhuje, aby štát pre negatívne dôsledky pandémie odškodnil rodiny jednorazovým mimoriadnym prídavkom na dieťa v sume 300 eur.

slovakia

left justify in out

  • aktualizované 12. apríla 11:58

Povedal to predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini na dnešnej tlačovej besede. Podľa neho by malo 660-tisíc slovenským rodinám s nezaopatrenými deťmi smerovať zhruba 300 až 330 miliónov eur.

 

Výpadky príjmov pociťujú najmä rodiny s deťmi

Prídavok na dieťa vypláca štát rodičom nezaopatrených detí do 25 rokov ich veku. Takýto legislatívny návrh predložia predstavitelia strany do parlamentu ešte tento týždeň.

Bývalý premiér by uvítal, keby si tento návrh osvojila vláda a predložila ho do parlamentu v skrátenom legislatívnom konaní. Slovenské rodiny totiž podľa neho pre pandémiu trpia.

 

Pre zatvorené škôlky a školy museli rodičia na seba prevziať vzdelávanie detí a zabezpečiť im technické vybavenie na vzdelávanie z domu. "Mnohé mesiace žijú rodiny zo zníženého príjmu," povedal. Rodičia boli podľa Pellegriniho z donútenia povinní zostať s deťmi doma na pandemickej OČR.

 

Mohlo by vás zaujímať: Strana HLAS vyzýva premiéra, aby zverejnili zmluvy o nákupe a dovoze vakcíny Sputnik V

 

Na návrh mimoparlamentnej strany už reagoval poslanec Národnej rady SR za SaS Peter Cmorej z SaS. Povedal, že liberáli sú vždy za systémové riešenie, nie za populistické gestá.

 

Všetko podľa neho bude závisieť aj na dohode v koalícii. „Verím, že minister Krajniak príde s ucelenou formou pomoci aj bez toho, aby sme podporovali tento jednorazový návrh," povedal člen parlamentného sociálneho výboru.

 

Očkovanie AstraZenecou odmieta

Na otázku, či by sa nechal zaočkovať vakcínou AstraZeneca odpovedal, že o túto očkovaciu látku nepožiada. Ako zdôraznil, vníma, že na jednej strane je „politikom a verejnou osobou, ktorá nejakým spôsobom možno má možnosť vyplývať na širšiu oblasť spoločnosti.“

 

„Na druhej strane som len človek a mám len svoje jedno telo a pokiaľ o AstraZeneca počúvam to, čo počúvam a pokiaľ ju mnohé krajiny prestali používať, tak v tomto prípade ma nedonúti ani pozícia opozičného politika alebo dôveryhodného politika k niečomu, s čím ľudsky nesúhlasím,“ vysvetlil.

 

Doplnil, že k svojmu telu musí pristupovať bez ohľadu na to či je politik alebo zastáva inú profesiu. Zdôraznil však, že nie je proti očkovaniu a vrelo ho odporúča, „lebo očkovanie je cesta“.

 

Každý má mať podľa neho právo vybrať si, čím sa chce zaočkovať. „Ak sa dnes 45-ročným umožňuje očkovať Astrou, tak ja sa na takéto očkovanie nehlásim,“ dodal.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies