VIDEO: Holandsko nám posiela rakety Patriot. Británia ponúkla tisíc vojakov

NETKY.SK • 8 Marec 2022, 18:59 • 2 min
VIDEO: Holandsko nám posiela rakety Patriot. Británia ponúkla tisíc vojakov

BRATISLAVA - Na základe žiadosti Severoatlantickej aliancie (NATO) sa Holandsko a Nemecko pripravujú na dodávku systému protivzdušnej obrany Patriot na Slovensko.

slovakia

left justify in out

V utorok to oznámila holandská ministerka obrany Kajsa Ollongernová, informuje TASR podľa správy holandskej tlačovej agentúry ANP.

 

 

„Holandské ministerstvo obrany sa momentálne pod vedením Nemecka logisticky pripravuje na prevoz systémov protivzdušnej obrany Patriot na Slovensko,“ informovala Ollongernová a dodala, že okrem rakiet vyšle Holandsko na Slovensko aj 150 vojakov.

 

Prečítajte si tiež: Joe Biden, Emmanuel Macron, Boris Johnson a Olaf Scholz rokovali o ďalších krokoch

 

Podľa ministerky zatiaľ nie je jasné, kedy presne techniku odošlú, ale malo by to byť čo najskôr. Dodanie systému Patriot na Slovensko je súčasťou úsilia NATO o posilnenie východného krídla aliancie v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Holandská armáda vlastní tento systém od roku 1987 a nedávno ho zmodernizovala.

 

Britskí vojaci

 

Británia ponúkla Slovensku tisíc svojich vojakov, ktorí majú pomáhať pri humanitárnych aktivitách v súvislosti s prílevom utečencov z Ukrajiny. Slovenský premiér Eduard Heger (OĽaNO) o tom informoval na sociálnej sieti po utorkovom stretnutí so šéfom britskej vlády Borisom Johnsonom v Londýne.

 

Heger ponuku Británie privítal a zdôraznil podporu oboch krajín ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému. „Slovensko a Británia sú zajedno v postoji k Putinovi. Jeho agresia musí byť zastavená,“ napísal Heger.

 

Česká armáda v pondelok vyslala na Slovensko stovku mužov s kontajnermi, stanmi a ďalším vybavením. Neďaleko Liptovského Mikuláša postavia humanitárnu základňu pre 400 ľudí. Predbežne by mali byť na Slovensku mesiac.

 

Heger cestou do Londýna uviedol, že je otvorený aj možnej prítomnosti vojakov z ďalších krajín.

 

Možno vás zaujme: Eduard Heger chce prilákať študentov zo zahraničia

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies