Veľká Británia chce predať poštovú spoločnosť Royal Mail

NETKY.SK • 11 Júl 2013, 09:01 • 2 min
Veľká Británia chce predať poštovú spoločnosť Royal Mail

LONDÝN - Zamestnanci britskej poštovej spoločnosti Royal Mail by mali získať akcie firmy za milióny libier potom, ako dnes vláda oznámila plány na privatizáciu spoločnosti. Informovali o tom agentúra AP a server BBC.

slovakia

left justify in out

Rozhodnutie o privatizácii dnes oznámil minister pre obchod a podnikanie Vince Cable. Ako uviedol, privatizácia, ktorú chce vláda uskutočniť koncom tohto roka uvedením väčšiny akcií na Londýnsku burzu, by mala umožniť ďalší rast spoločnosti a udržanie jej konkurencieschopnosti na trhu.

"Je načase, aby sa vláda z Royal Mail stiahla a umožnila vedeniu sústrediť sa na rast spoločnosti," povedal Cable, podľa ktorého Royal Mail takto získa nevyhnutnú firemnú slobodu. Ide o najväčšiu privatizáciu v Británii za viac než 20 rokov a vláda očakáva, že výrazne podporí štátnu pokladnicu v čase tvrdých rozpočtových úspor. Podľa analytikov by firma mohla mať hodnotu až okolo 3 miliárd libier (3,49 miliardy eur). Presne 10 % akcií spoločnosti bude určených pre zamestnancov Royal Mail. To znamená, že zhruba 150.000 zamestnancov by malo získať akcie v hodnote okolo 300 miliónov libier.

Odbory však s predajom nesúhlasia a pohrozili štrajkami. Podľa odborovej organizácie CWU "nikto predaj Royal Mail neschvaľuje, ani zamestnanci, ani zákazníci". Odborári sa obávajú najmä prepúšťania po privatizácii a upozorňujú aj na možné zhoršenie služieb, najmä v odľahlých oblastiach, kde sú náklady na doručovanie pošty vyššie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies